TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jak se dělají vrty pro tepelná čerpadla?

Jak se dělají vrty pro tepelná čerpadla?

Tepelná čerpadla jsou v posledních letech nesmírně populární a jednou z oblíbených variant v českých podmínkách je možnost země/voda. Jde o čerpadlo odebírající teplo ze země, respektive z hloubky pod povrchem. K tomu jsou samozřejmě zapotřebí geotermální vrty.

Vrty pro tepelná čerpadla jsou důvodem, proč se varianta země/voda řadí mezi ty s vyššími počátečními náklady. Pro vrt také potřebujete vyřídit stavební povolení. Na druhou stranu je toto čerpadlo skvělým, bezúdržbovým a bezhlučným řešením, má nízkou spotřebu elektřiny a vysoký topný faktor i v zimě, když jsou venku extrémně nízké teploty.

Každý geotermální vrt se navrhuje na míru

Vrty pro tepelná čerpadla mají obvykle hloubku 80 až 200 m, průměr 130 až 150 mm. Na začátku je třeba prozkoumat pozemek a posoudit jeho vhodnost pro vrt. Nutné jsou jisté geologické parametry a také vůbec přístupnost pro techniku jako taková. Podle konkrétního pozemku se pak stanoví velikost vrtu a přiveze se vrtná soustava.

Vyřídí se stavební povolení, geotermální sondou se vystrojí vrt, ten se zainjektuje. Při vrtání je nutné myslet také na vývrtek, ten se likviduje, proto je důležité, aby se k pozemku dostalo nákladní auto. Na závěr se pak nainstaluje ponorné čerpadlo do vrtu.

Tohle všechno obstará jedna firma, aspoň v ideálním případě. Pokud takovou sháníte, obraťte se na společnost Artemia z Polné u Jihlavy. Má téměř třicetileté zkušenosti a kromě vrtů pro tepelná čerpadla vrtá i studny.

Zajistěte si dostatek vody

Učiňte přítrž suchým letům, kdy nemáte dostatek vody. Vrtaná studna na klíč dokáže tuto potíž vyřešit, protože bere vodu z nižších vrstev. Vrtání sice něco stojí, ale voda je následně zdarma. Samozřejmě se však na začátku opět musíte poradit s odborníky, kteří posoudí vhodnost pozemku, hydrogeologické podmínky a situaci okolních zdrojů vody.

Neváhejte kontaktovat firmu Artemia. Kontakt najdete na www.artemiastudny.cz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top