TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Jak vyčistit koberec

Jak vyčistit koberec

Při běžném úklidu nám bohatě postačí koberec vysát. Jednou za čas ale potřebuje důkladnější péči, která zajistí odstranění i skvrn a hluboko usazené špíny. Takovéto čištění přitom může probíhat na mokro i na sucho, a obě řešení mají svá pro i proti. Jaké bude ideální právě pro vás?

Čištění na mokro

Čištění koberců mokrou cestou je jednoznačně účinnější, neboť voda proniká hluboko do vlákna koberce. Může ale být problematické, pokud například koberec leží na parketách nebo dřevěném podkladu, který by se vlivem vlhkosti mohl poničit. Neblahý vliv navíc může mít mokré čištění i na koberec samotný – konkrétně na jeho barvu, která mokrým čištěním může být poškozena. Paradoxně přitom zejména drahé například ručně barvené koberce jsou poškozením barvy ohroženy nejvíce.

Při mokrém čištění navíc musíte počítat s tím, že koberec bude několik hodin po čištění stále mokrý, a je jedno, zda se do čištění pustíte s kartáčem, nebo s moderním přístrojem. Varianta s kartáčem vám dá přitom doopravdy zabrat i fyzicky, kdy vás čeká dlouhé drhnutí v kleče na kolenou.

Čištění na sucho

Vyčistit koberec se ale dá i suchou cestou. Samozřejmě se tak nezbavíte například skvrn od tekutin, prachu a roztočů se ale zbavíte bez potíží. A ještě můžete koberec krásně provonět. Stačí si pořídit čistící prášek, nasypat ho do koberce, a po uplynutí doby působení vysát klasickým vysavačem. Nevýhodou ale je, že prášek se po navázání částeček špíny při vysávání dále rozptyluje po místnosti a usazuje na vybavení a okolním nábytku, takže k čištění koberce byste měli vždy přidat i úklid všech povrchů v interiéru. Nepotěší vás navíc ani finanční otázka, neboť suché čištění je hned několikrát dražší než to mokré. Tedy pokud využijete speciálních přípravků. Babské rady totiž doporučují například i poměrně levné využití kypřícího prášku, který se nechá působit v koberci přes noc a následně se vysaje.

3 Komentářů: 3

  1. My máme ve firmě takový provoz kolikrát, že ty koberce jsou za chvilku úplně špinavé. Zběžným úklidem se to nevyčistí, takže nám stejně nezbude nic jiného, než si pozvat specializovanou firmu na úklid.

  2. Ono to hrozně záleží na tom jaký koberec máte 🙂 Mě kypřící prášek už jeden koberec zničil a nechci to znovu riskovat. Ani drhnutí všem neudělá dobře. To je pak otázka jestli máte radši koberec nebo své penízky. Já si většinou totiž radši zavolám firmu.

  3. Já si koberec čistím už dlouhá léta sama 🙂 Náš vysavač má funkci toho mokrého čištění. Není to dokonalé, ale když tomu trochu pomůžu s nějakým přípravkem, tak to vždycky jde. Zatím mi každý koberec vydržel alespoň dvě desítky let.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top