TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Chraňte dřevo před poškozením vnějšími vlivy

Chraňte dřevo před poškozením vnějšími vlivy

Mrazivé počasí, déšť, navýšená vlhkost nebo naopak silné sluneční záření má negativní dopady na celkovou vitalitu dřeva. Samo o sobě se nedokáže těmto vnějším vlivům dostatečné bránit, proto je třeba mu v tomto boji trochu napomoct. Nátěry na dřevo mají omezenou životnost, jelikož přírodní materiál neustále natahuje vlhkost a následně vysychá. Jaké nám tedy zbývají možnosti a čím dřevo natírat?

4-triky-pro-spravne-natirani-710x434

Napouštědla na dřevo

Napouštědla na dřevo jsou určené pro přímou ochranu před povětrnostními vlivy. Celkovou životnost takové prevence je velmi těžké odhadnout, pro detailnější informace je nutné zohlednit okolní konstrukce. Mnohem déle vydrží okna těsně pod zákrytem střešní krytiny, o poznání hůře na tom jsou například plotové plaňky bez jakékoliv podpůrné ochrany. Napouštědla řadíme do oblasti fungicidních nátěrů sloužících jako ochrana před dřevokaznými houbami (dřevomorka) a plísněmi.

Pružnost lazur

Lazura na dřevo je v porovnání s tradičním lakem mnohem šetrnější a zároveň i odolnějším způsobem celistvé ochrany. Sáhněte však po moderních a pružných typech, které zamezují nepříznivému praskání z důvodu kolísání teplot. Na trhu naleznete tenkovrstvý a silnovrstvý lazurovací lak. Dokonce se setkáte i s druhy obsahující včelí vosk nebo impregnační olej. Lazury se samozřejmě dají nakoupit v několika odstínech s možností je tónovat podle vzorníku.

natrete-to-desti-vetru-ve-trech-krocich-710x434

Olejové lazury na dřevo

Olejové lazury jsou určené výhradně pro dlouhodobou ochranu dřevěných ploch, celých staveb nebo zahradní nábytek. Ve své podstatě poskytují optimální prevenci pro jakýkoliv typ dřevěné konstrukce ve venkovním prostředí s přímým vlivem povětrnosti. Olejové lazury se dokážou vsáknout hluboko do pórů dřeva a přilnout k povrchu tak, aby se ani po dlouhodobém vystavení povětrnostním vlivům neloupala.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top