TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Srovnání dodavatelů elektřiny: Kde ušetříte?

Srovnání dodavatelů elektřiny: Kde ušetříte?

Nechce se vám platit vysoké účty za elektrickou energii a přemýšlíte, jak byste mohli ušetřit? Pokud jste už roky u stejného dodavatele elektřiny, je dobré udělat si srovnání nabídek na trhu. Věděli jste, že v České republice můžete vybírat z více než 30 dodavatelů? Podívejte se, jak vybrat toho nejlevnějšího.

Je váš dodavatel ten nejlevnější?

V současné době můžete vybírat z desítek dodavatelů elektřiny, proto není vždy snadné zorientovat se v jejich nabídce. Je praktické mít vše na jednom místě – v seznamu dodavatelů zjistíte informace o všech firmách na českém trhu. V krátké charakteristice se dozvíte, jak dlouho v České republice působí a kolik mají zákazníků.

Zároveň si jejich nabídku můžete hned porovnat s ostatními dodavateli elektřiny pomocí online kalkulačky. Stačí pár kliků a zjistíte, zda je váš současný dodavatel opravdu nejlevnější, nebo byste měli uvažovat o změně.

Faktura za elektřinu – za co vlastně platíme?

Myslíte si, že stát cenu elektřiny reguluje a změnou dodavatele žádné velké úspory nedosáhnete? Není to tak docela pravda. Pojďte se podívat, z čeho se cena elektřiny skládá.

Pouze část výsledné ceny, kterou zákazník platí za elektřinu, je regulovaná Energetickým regulačním úřadem. Ten ke konci každého roku vydává rozhodnutí o cenách, které jsou platné po celý následující kalendářní rok. Regulovaná složka ceny elektřiny je závazná pro všechny dodavatele a ti na ni nesmí uplatnit žádné přirážky, ani zvýhodnění.

Druhou, neregulovanou část ceny elektřiny mají plně v rukou jednotliví dodavatelé. A právě to dává zákazníkovi prostor pro úspory. Firmy obchodují s elektřinou na energetické burze, což jim umožňuje mít rozdílné ceny. Navíc do tržní ceny elektřiny vstupuje konkurenční boj a její výsledná výše je tak kombinací několika faktorů.

Nejnižší cena neznamená nejlepší nabídku

Našli jste si nového dodavatele s výhodnou nabídkou pro odběr elektřiny? Ještě než podepíšete smlouvu, důkladně si pročtěte všeobecné obchodní a smluvní podmínky. Někteří dodavatelé poskytují například garanci ceny elektřiny po několik let, která vám umožní naplánovat si výdaje na energii dopředu.

Dávejte přednost firmám, které mají krátké a srozumitelné smlouvy bez dodatečných odkazů na jiné ceníky – díky tomu je jejich nabídka transparentnější a nevzniká prostor pro skryté poplatky. Zároveň si prověřte, jakým způsobem můžete s dodavatelem komunikovat. Bezplatná telefonní linka a online zákaznická samoobsluha by měly být samozřejmostí.

Kvalitní dodavatel elektřiny by měl obstát na obou frontách – vytvořit výhodnou cenovou nabídku a zároveň poskytovat služby srozumitelně. �

1 komentář

  1. Koukla jsem do toho barevně vyznačené odkazu a nestačila jsem se divit, kolik máme aktivních dodavatelů, to jsem opravdu nečekala, že jich je tolik. My už máme několikátým rokem dodavatele Bohemia energi a zatím jsme s ním spokojení. Hlídá to hlavně manžel, takže já se orientuji jen ve složenkách. 😀

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top