TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak vybudovat skalku

Jak vybudovat skalku

Zahrada je skvělým místem pro relaxaci. Zajímavým designovým prvkem, který jí dodá na atraktivnosti, může být takzvaná skalka. Není příliš náročná na údržbu a při vhodném výběru použitých rostlin si můžete užívat pohled na rozkvetlou floru téměř po celý rok.

Tvorba skalky je investicí na mnoho let, a pokud je tento sen nad vaše finanční možnosti, může vám pomoci půjčka na účet. Budování skalky má některá specifika, na která je dobré pamatovat.

Zvolte vhodné místo

Je-li na vaší zahradě svah, máte z části vyhráno. Lehký svah je totiž ideálním místem pro založení skalky. Nejen že se stane nepřehlédnutelným doplňkem vaší zahrady, ale je to i praktické řešení pro zpevnění samotného svahu. Další možností, je svah uměle vymodelovat. Skalka ovšem nemusí být pouze ve svahu, stačí najít zajímavý koutek, kterému díky skalce vdechnete nový život. Jednoduše místo vyberte tak, aby skalka zapadla do kompozice celé zahrady.

Doporučuje se skalku orientovat směrem na jih nebo na východ, ovšem můžete ji vytvořit i v polostinných místech. V takovém případě budete muset o to pečlivěji vybírat správné rostliny. Samotný rozměr skalky je už čistě na vás.

Dobrá půda je základ

Bez dobrého půdního základu se vám skalka bude budovat těžko. Pro skalku je vhodná lehká zemina. Máte-li na zahradě těžkou půdu, můžete ji relativně lehce provzdušnit pískem či sutí. Následně se na místě pro svou novou zahradní dominantu zbavte plevele pomocí totálního herbicidu a vyčkejte, až si zemina sedne.

Vyberte vhodný materiál

Kamenné skalky vypadají naprosto úžasně. Tento přírodní materiál vždy ladí s okolím zahrady a krásně jej dotváří. Pamatujte však na to, že budujete skalku, a nikoliv univerzitní sbírku hornin… Proto je nejlepší zvolit jeden typ kamene, který pro stavbu celé skalky budete používat. Ideální horninou jsou pískovce či ruly. Dynamiku celému dílu dodají vhodně zvolené kombinace různých velikostí a tvarů horniny.

Pomocí kamenů můžete například vytvarovat hrbolky nebo umělé vlny. Kameny pokládáme nepravidelně, ale neměly by zbytečně trčet do výšky. Placatější kameny na sebe dáváme šikmo nebo i svisle.

Dejte pozor na výběr rostlin

Základ skalky máte přichystaný, proto se můžete přesunout na hlavní část – výběr a následné sázení rostlin. Pokud se vaše skalka nachází na slunném místě, nic nezkazíte sukulenty, netřesky, jihoafrickými delospermy nebo rozchodníky. Naopak alpinky využijete spíše místech s menší mírou přímého slunečního světla.

Při vysazování dbejte na to, aby plazivé druhy rostlin byly spíše na vrcholku skalky. Dominantnější druhy dejte do zajímavých míst skalky, aby byly pěkně na očích. Rostliny nesázejte příliš blízko u sebe, na první pohled bude skalka možná vypadat prázdná, ale dejte jí čas, postupně krásně obroste.

Skalka do zahrady prostě patří, dokáže být skvělým doplňkem vašeho domu a přidáte-li i rybníček, vytvoří vám na zahradě jedinečnou atmosféru. Kdo jednou budování skalky propadne, stále se ji snaží zdokonalit, najít ty nejlepší kombinace rostlin a přírodních tvarů. Je to zkrátka láska na celý život.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top