TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Venkovní posezení bez vhodné střechy je jen poloviční

Venkovní posezení bez vhodné střechy je jen poloviční

Zahradu je možné využívat nepřeberným množstvím způsobů. Milovníci čerstvé zeleniny a ovoce mohou zelený plácek přetvořit v pěstírnu vitamínů. Také je možné ze zahrady udělat dětské hřiště.

Dobrým nápadem je i tvorba zahradního posezení. To je vhodné ke grilování, pořádání večírků, četbě nebo třeba k občasnému poobědovému dřímání. Aby však bylo vše tak dokonalé, je potřeba si pořídit nějaký vhodný typ zastřešení.

Levné nerovná se špatné, ale…

Hodně lidí se snaží vyrobit si střechu pouze vlastními silami. Pokud se jedná o zručného řemeslníka, proč ne, ale většina z těchto snaživců k tomuto účelu používá nějakou formu protidešťové plachty.

Ty zrovna nesplňují ta nejpřísnější estetická kritéria, nemluvě o funkčnosti. Takovou plachtu je nezbytné pořádně upevnit a modlit se, aby nepřišel silný vítr. I když nakonec i takové řešení může fungovat, daleko lepší je sáhnout po něčem staletími osvědčeném, třeba po pergole.

I prefabrikáty jsou krásné

Samozřejmě, že pár metrů nepromokavé plachty stojí mnohem menší peníze než velká zahradní konstrukce. Na druhou stranu ovšem pergola vydrží sloužit klidně i desítky let. Navíc jde zároveň o zdobný prvek, který se v zahradě obvykle vyjímá docela dobře. Je ovšem potřeba vybrat si ten správný typ.

Proto je vždy lepší nechat si pergolu vytvořit na míru. V takovém případě nebude těžké sladit ji s dalšími prvky na pozemku. Ale ani levnější prefabrikovaný model nemusí dělat žádnou ostudu. Jen je potřeba vybírat mnohem uvážlivěji. Na každém detailu totiž záleží.

Kov, nebo dřevo

Mezi detaily se počítá i výrobní materiál. V posledních letech jsou stále oblíbenější konstrukce z kovu, hlavně tedy z hliníku. Jsou docela levné a zároveň prakticky nezničitelné.

O dřevěnou pergolu je nutné se starat, ovšem ne nějak přehnaně. Jednou, ideálně dvakrát ročně je akorát nezbytné všechny dřevěné prvky natřít ochranným nátěrem, což není žádná velká práce. Po vizuální stránce je rozhodně přírodní materiál daleko zajímavější než chladný kov, nemluvě o vůni.

Kdo bude chtít svou pergolu ještě více vyšperkovat, může ji opatřit například plotovou zástěnou. Obojí, tedy pergolu i zástěnu, lze koupit třeba v e-shopu pergola-drevena.cz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top