TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Kácení stromů: Kdy budete potřebovat povolení?

Kácení stromů: Kdy budete potřebovat povolení?

Člověk by si mohl říct, že zeleň na jeho pozemku je jeho, a může si s ní dělat, co se mu zlíbí. Není to ale tak docela pravda. Může se totiž stát, že i na skácení vlastního stromu budete potřebovat kromě motorové pily také povolení. A to i přes to, že od letošního července je zákon benevolentnější.

Kácení je od letoška snazší

V minulosti jste museli i kvůli pokácení jednoho vzrostlého stromu na vlastním pozemku u domu žádat o povolení, nebo alespoň oznamovat svůj záměr úřadům. Od 15. července letošního roku však vstoupila v platnost novela vyhlášky o ochraně dřevin, která kácení stromů majitelům v mnohém usnadňuje. Kvůli kácení stromu na vlastní zahradě u svého domu nově nemusíte řešit zdlouhavé papírování ani absolvovat čekání na vyjádření úřadu. A je úplně jedno, zda se chystáte pokácet strom mladý, nebo mohutný a vzrostlý. Neplatí to ale úplně vždy. Základem je, aby byl strom umístěn na vaší vlastní zahradě u domu.

Kdy budete potřebovat povolení

O povolení pokácet strom budete stále ještě muset žádat, pokud budete kácet strom v zahrádkářské osadě nebo na parcele neoplocené či ohraničené jen živým plotem. Podle definice zákona je totiž zahrada „veřejnosti nepřístupný, stavebně oplocený pozemek u bytových a rodinných domů v zastavěném území obcí”. A pouze na takovéto pozemky se vztahuje možnost kácení stromů bez povolení. Zároveň také platí, že stromy můžete kácet volně pouze tam, kde máte trvalé bydliště. Na kácení stromu bez povolení u rekreační chaty proto zapomeňte. Stejně tak není povoleno kácet bez povolení stromy památné, nebo takové, které jsou součástí významného stromořadí.

Kdy kácet

Pro strom je ideální, pokud jej pokácíte v období vegetačního klidu, tedy mezi říjnem a březnem. Zákonem ale termín daný není. Pokud ale na stromě sídlí ptactvo, je situace jiná. Zákon totiž zakazuje ničit hnízda nebo rušit ptáky při péči o mláďata nebo při rozmnožování. I z tohoto důvodu je ideální termín pro kácení stromu mezi říjnem a březnem. Pokud si na kácení netroufáte sami, oslovte odbornou firmu, která vám za pár tisíc korun strom pokácí.

1 komentář

  1. Jaroslava Jankujová

    Dobrý den
    Chci se informovat na pokácení několik desítek let staré,zdravé lípy? Kácená v loňském roce na soukromém pozemku. Je kácení v pořádku a bez postihu?

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top