TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Potřebuje chalupa dřevěná okna?

Potřebuje chalupa dřevěná okna?

Koronavirová pandemie nás zavřela doma v městských bytech, a tak se opět zvedla vlna zájmu o chalupaření. Z těch, kdo ještě chalupu nemají, si ji v minulosti plánovalo pořídit přes 40 % lidí. A dnes to ve velkém dělají. Realitní kanceláře hlásí enormní zájem o chaty a chalupy. Poradíte si však s její rekonstrukcí?

Chalupa je samozřejmě velice široký pojem. Avšak obvykle má podobu staršího stavení, a to si žádá citlivější přístup při rekonstrukci. Ta vás nejspíš čeká, zejména pokud byste chtěli mít chalupu k celoročnímu užívání. Vedle střechy jsou první na ráně okna. Pokud v poslední době neprošla rekonstrukcí, navíc zdařilou, čeká vás jejich výměna. Zde si dovolím jednoznačně tvrdit, ano, české chalupy si žádají dřevěná okna. Nemusí jít nutně o historické repliky špaletových oken, pokud tedy nejde o skutečně vzácnější objekt s dochovanými historickými prvky. Avšak rozhodně neničte genius loci plastovými okny. Do českých chalup prostě patří dřevo. Ze dřeva by měla být okna i dveře, pokud si stav těch starých žádá výměnu.

Jít cestou napodobování starého však není vždy nutné

Rozhodně však nemusíte nabýt dojmu, že na chalupách bychom měli žít jako ve skanzenu, pořizovat si staré věci, ty restaurovat, nebo shánět různé repliky a pseudo repliky. Podívejte se na práce úspěšných architektů. Nejoceňovanějšími stavbami v oblasti rekonstrukcí jsou ty, které dokázaly skloubit staré s hypermoderním. A přesně tímto směrem se můžete vydat i vy. Než ke staré chalupě přistavovat masivní nehodící se dřevěnou pergolu, pořiďte si její opticky odlehčenou hliníkovou verziPergoly z hliníku nepůsobí nepatřičně ani ke starým chalupám, právě naopak. Jdou s trendem kombinovat nenásilně staré s novým.

Pro české chalupy český výrobce

Společnost JIS je tradičním českým výrobcem oken, dveří, zimních zahrad i pergol. Firma vám vyrobí dřevěná okna na míru, ale vyrábí i zmíněné hliníkové pergoly. Postará se též kompletně o stínící prvky, či o sítě proti hmyzu. I ty se vám budou na chalupě hodit.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top