TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Výběr materiálu pro venkovní terasu a jeho cena Dřevo, kámen, dlažba nebo dřevoplast?

Výběr materiálu pro venkovní terasu a jeho cena Dřevo, kámen, dlažba nebo dřevoplast?

Široká nabídka materiálů pro venkovní terasy, vám umožňuje vybírat od dřevěných, přes kamenné, keramické dlažby, kompozitní materiál (WPC) a další. Vzhled terasy je jistě důležitý, avšak nelze opomenout ani stránku praktickou a nákladovou. Terasa bude součástí vašeho domova po mnoho let, proto je dobré vědět, jak bude vypadat i za dalších 10-15 let. Použití některých podlahových krytin v exteriéru se časem může ukázat jako problematické.

Terasa z materiálu Twinson

Žádný stavební materiál není dokonalý, na co si tedy dát pozor?

Dřevo – jde o krásný přírodní materiál, který se hodí všude. Pokud chcete životnost dřevěné terasy zachovat co nejdéle, budete jí muset pravidelně impregnovat a ošetřovat přípravky proti plísni a dřevokaznému hmyzu. Dřevěné terasy totiž patří k těm nejnáročnějším materiálům na údržbu, což s sebou nese i další náklady a omezenou životnost těchto teras.

Kámen opravdu vydrží dlouho a vypadá přirozeně. Ani kamenným terasám ale nesvědčí vlhko, protože na nich začne růst mech a řasy, usazuje se na nich více špíny, kterou nelze jen tak lehce odstranit.

Keramickou dlažbu si už dnes můžete vybrat ve vzhledu kamene, dřeva či betonu. Některá však může nepříjemně klouzat, věnujte proto pozornost protiskluznosti konkrétního typu dlažby. V zimě kámen i dlažba ráda namrzá.

WPC je směs dřevěných pilin a kvalitního PVC. Imituje luxusní design dřeva, má však vlastnosti odolného plastu. Tím vzniká to nejlepší spojení vlastností přírodních a umělých materiálů. Dřevoplastové terasy vynikají bezúdržbovostí, odolností proti působení počasí, uživatelským komfortem a dlouhotrvajícím bezvadným vzhledem se zárukou až 25 let (u některých výrobců). Tento materiál je vhodný pro terasy, zahradní pěšinky, pódia, dvorky. Některé typy kompozitních materiálů (např. Twinson) zvládnou i stálý kontakt s vodou, můžete ho tedy bez obav použít kolem zahradních jezírek nebo bazénů. Cena je sice vyšší než u dřevěné terasy, ale finance vynaložené na oleje či laky se vám vrátí.

Terasa Majestic Massive Pro z materiálu Twinson

A jak je to s cenou?

Věnujte pozornost tomu, co všechno cenová nabídka od konkrétního výrobce obsahuje a zda mezi sebou porovnáváte opravdu „to samé“. Někteří dodavatelé uvádějí cenu materiálu za běžný metr, jiní za metr čtvereční apod. Dalším důležitým aspektem by měla být také příprava terénu pro pokládku, i zde se finální náklady mohou velmi lišit. 

Terasové desky Terrace Essential z materiálu Twinson

Vyhledali jsme pro Vás ceny různých druhů materiálů (v obdobné úrovni kvality), vždy uvádíme cenu maloobchodní za m2 včetně DPH bez montáže: 

Dřevěná terasa: 1 600-2 500 Kč (bez dalších nákladů na údržbu)

Kamenná terasa: 1 600-3 100 Kč

Keramická dlažba: ceny od 1 400 Kč 

Dřevoplastové terasy: 2 000-3 100 Kč 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top