TOPlist
19. 04. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Vlhkost v domě vyřeší drenáž základů

Vlhkost v domě vyřeší drenáž základů

Máte dům ve svahu a bojujete s periodicky se objevující vlhkostí na zdech? Nebo jste koupili nemovitost a zjistili jste, že se nemůžete zbavit typického sklepního pachu způsobeného starým navlhlým zdivem? Asi je na čase zkontrolovat hydroizolaci základů a v případě nutnosti vybudovat novou drenáž kolem domu.

Prvním krokem je hydrogeologický průzkum 

I v tomto případě platí pořekadlo „dvakrát měř, jednou řež“. Abyste opravdu vyřešili problém s vlhkostí, měli byste mít k dispozici hydrogeologický průzkum parcely. Oč se jedná?

Odborník, kterého oslovíte, na pozemku vyvrtá několik sond. Díky nim zjistí, jaké je složení zeminy na pozemku (jak moc se vsakuje dešťová voda) a jestli náhodou není problém také vysoká hladina spodní vody.

U novostaveb je tento krok v podstatě povinný, protože na základě posudku se stanovuje, jak se vyřeší vsak dešťové vody na pozemku. U starších staveb by údaje o průzkumu měl mít příslušný stavební úřad. Můžete provést i vlastní průzkum – vykopat v rozích domu jámy hluboké aspoň 0,5 m, ty vyložit geotextilií a pozorovat, zda a kudy vlhkost proniká.

Drenáž základů odvede vodu pryč

Pokud se nevyskytne nějaký závažný problém, můžete přikročit ke kopání drenáže. U novostaveb máte za pár dní hotovo. Stačí vykopat dostatečně hluboký příkop okolo domu (asi 20 cm pod hydroizolací domu). Na jeho dno a stěnu směrem od domu instalujte geotextilii, která výkop zpevní. Na tu nasypete vrstvu štěrku, napřed větší velikosti a pak o něco menší.

Nejdůležitějším prvkem drenáže budou samozřejmě drenážní trubky, které mají drobné otvory, aby jimi mohla prostupovat voda dovnitř. Trubky byste měli obalit tenkou geotextilií, aby se do ní zbytečně nedostávaly drobné částečky z venku. Hodně důležitý je i spád trubek, který zajišťuje odtok vody do vybraného vsakovacího místa.

Kam umístit nopové fólie?

Protože vlhkost do domu vstupuje přes obvodové zdi, musíte je zvenku obložit izolačním materiálem. Nejlepší je použít kombinaci hydroizolační stěrky a nopové fólie.

Nopovou fólii byste měli instalovat její rovnou stranou od stěny domu. Nopky, které přiléhají na stěnu domu, umožní proudění vzduchu a stavba tak bude přirozeně vysychat. Konec fólie, který vyčnívá z výkopu, musíte zabezpečit speciální lištou. Jednak to vypadá mnohem estetičtěji, než zprohýbaný a zašpiněný trčící kus plastu,  ale hlavně se mezi fólii a stěnu domu nedostane vlhkost a prach. V případě, že máte novostavbu, stačí po instalaci drenážních trubek a nopové fólie vše řádně zasypat. Pokud ale řešíte vlhkost u starého domu, budete muset nechat výkop otevřený minimálně rok, zejména tehdy, když drenáži předcházelo podřezání zdiva. Starým zdem totiž trvá poměrně dlouho, než vyschnou, a bylo by škoda zničit pracnou rekonstrukci příliš rychlým zasypáním.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top