TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Levné vytápění domu zajistí tepelné čerpadlo

Levné vytápění domu zajistí tepelné čerpadlo

Principů, na kterých pracují tepelná čerpadla, je hned několik. Všechna však dohromady umí produkovat čistou a levnou energii. Díky tepelným čerpadlům se sníží účty domácností za energii až o 75 %. Jak je to možné?

Tepelné čerpadlo získává tepelnou energii z okolí a je zcela zdarma

Ke svému chodu potřebuje jen minimum elektrické energie, ta je navíc dotovaná, tedy v té nejvýhodnější sazbě. A tuto extra výhodnou sazbu pak využívá domácnost i pro chod ostatních spotřebičů. Cenové úspory jsou tak skutečně obrovské. Kolik ušetříte vám napoví kalkulačka úspor.

Žádný jiný zdroj tepla není tak účinným jako tepelné čerpadlo

Jeho příkon je mezi 20 až 35 % získané tepelné energie. Účinnost využité vstupní energie u čerpadla země-voda je 4,7. Daleko za ním jsou ostatní zdroje – plynový kondenzační kotel (1,02), elektrický přímotop (0,98) i klasický kotel na dřevo (0,75).

Tepelné čerpadlo může fungovat zejména na principu vzduch-voda, země-voda nebo voda-voda. Jak se od sebe tyto technologie liší?

Princip tepelného čerpadla vzduch-voda

Je to univerzálně použitelný systém tepelného čerpadla, který neklade žádné nároky na dostupné zdroje majitele. Je to nejsnadněji instalovatelné tepelné čerpadlo. Nevýhodou tohoto systému je poněkud nižší účinnost při silných mrazech. Je rovněž trochu hlučnější (jeho venkovní jednotka). Systém tvoří venkovní jednotka nasávající okolní vzduch. Z něj se odebírá tepelná energie, která ohřívá topnou vodu a TUV. Ochlazený vzduch po odebrání energie je opět vypuštěn do okolního prostoru.

Princip tepelného čerpadla vzduch-voda

Tento princip nabízí stabilní topný výkon a systém má dlouhou životnost. Je též absolutně tichý a s vysokou účinností. Nevýhodou jsou vyšší investiční náklady a též nutnost pozemních prací. Toto tepelné čerpadlo totiž vyžaduje instalování až několika set metrů dlouhé plastové trubky pod zemí a její napuštění nemrznoucí směsí. Takto vznikne zemní kolektor. Umístěn je v nemrznoucí hloubce, kde je stálá teplota 4 °C. Odtud takto teplá směs putuje do výparníku, kde odevzdává potřebné teplo, a ochlazená se opět vrací do zemního kolektoru.

Princip tepelného čerpadla voda-voda

Třetí typ tepelného čerpadla má výhodu poměrně nízkých pořizovacích nákladů a krátkou dobu návratnosti. Avšak ne každá lokalita je pro tento typ čerpadla vhodná a je nutné mít správné chemické složení vody. Zdrojem tepelné energie je tentokrát voda. Může jít o podzemní (studna – alespoň 10m vrt) i povrchovou.

Tepelná čerpadla Master Therm

Největším českým výrobcem tepelných čerpadel je firma Master Therm. Vyvíjí vlastní čerpadla, realizuje výzkum i výrobu. Tepelná čerpadla Master Therm se hodí jak pro vytápění rodinných domů, tak pro jiné velké objekty, včetně průmyslových. Společnost úspěšně exportuje taktéž do celé řady států. Úspěch sklízí ve Velké Británii, v Německu, v Polsku, ve Švýcarsku, v Holandsku a samozřejmě i na Slovensku.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top