TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Hypotéky jsou nejlevnější od podzimu 2018

Hypotéky jsou nejlevnější od podzimu 2018

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů pomalu padají už několik měsíců vkuse. Aktuální situace na trhu, kdy je slušného bydlení nedostatek, hraje do karet prodejcům nemovitostí. Nízké úroky zase podporují zájem u těch, co pokukují po novém domečku či bytu. Patříte mezi ně? Buďte na pozoru. Situace se brzy změní.

Na podzim minulého roku začala platit doporučení od České národní banky. Celková výše hypotéky od 1. října by neměla přesáhnout devítinásobek čistého ročního příjmu a měsíční výše všech splátek nemá přesáhnout 45 % z čistého měsíčního příjmu žadatele. Maximální hranice pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti však zůstala na 90 %. ČNB ovšem údajně plánuje s pravidly znovu zamíchat.

Vláda nedávno schválila novelu zákona, jenž zaručuje centrální bance větší pravomoci. Už se nebude ze strany centrální banky tedy jednat o pouhá doporučení, nyní bude schopna dodržování nově stanovených pravidel i vymáhat. Jaké změny plánuje?

Hypoteční úvěr by měl pokrýt maximálně 80 % z kupní ceny nemovitosti. To znamená, že žadatel musí mít naspořeno minimálně zbylých 20 %. Dovolené jsou však výjimky, kdy banka úvěr poskytne až ve výši 90 % z kupní ceny nemovitosti. Těmto výjimkám má ovšem brzy odzvonit.

ČNB navíc postupně pošoupává úrokové sazby nahoru, jak se začíná ekonomická situace ve světě pozvolna měnit. Pokud tedy pokukujete po novém bydlení, raději si pospěšte. Hypotéky jsou nejlevnější od minulého podzimu a v budoucnosti to na další zlevňování bohužel nevypadá. Hypoteční kalkulačka vám okamžitě spočítá, jak na tom jste a odborník na telefonu vám poradí, jak prokličkovat podmínkami, vyjednat si nejnižší možný úrok a na co si dát pozor. Tak neváhejte.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top