TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Bezpečnostní dveře do domu jsou základ zabezpečení – podívejte se na reálné zkušenosti

Bezpečnostní dveře do domu jsou základ zabezpečení – podívejte se na reálné zkušenosti

Televize, noviny i internet jsou plné černé kroniky. Spíše se však týká dopravních nehod nebo násilných trestných činů. O vloupačkách se už tolik nemluví, možná právě proto, že jich je tolik. Navíc jsou jako přes kopírák. Už to není pro média dostatečně bulvární a krvavé téma. Je to výhoda pro nás, kteří se chceme této situaci postavit. Ze statistik víme, co nás umí ochránit. Jsou to bezpečnostní dveře, alarm i bezpečnostní fólie na okna.

Nejenže se vykrádají prázdné byty a domy, ale klidně se k vám zloději vloupají, i když jste doma – nejčastěji v noci během spánku. To se děje především při vloupáních do rodinných domů. Cítíte se ještě pořád ve svém domě bezpečně jen proto, že jste nezapomněli zamknout?

Odstěhovali jsme se z Prahy. Tam by mě rozhodně nenapadlo nezajistit byt pořádnými bezpečnostními dveřmi. Vždyť právě Praha je, pokud jde o počet vloupání, doslova královnou mezi městy. Avšak u nás? Malá vesnice, nijak bohatá – člověk si říká, tady se přece nekrade. A jaké je pak překvapení, když se seznamujete postupně se sousedy a z povídání zjišťujete, že ani tohoto zapomenutého místa se zloději neštítí. Právě naopak.

Máte doma hlídacího psa? Ani ten nemusí odradit

Hlídací pes sice náhodné zloděje odradit může, ale nemusí. Pokud jde zloděj najisto, dokáže si se psem poradit. Dokonce mu může ublížit, čímž přijdete nejen o majetek, ale i o oblíbeného čtyřnohého člena rodiny. Dům je nutné zajistit stejně jako byt. A bývá to složitější. Drahé a hodnotné věci totiž skladujeme obvykle nejen v domě, ale i v kolnách či jiných přilehlých budovách.

Pozemek oploťte a zajistěte dveře domu

Prvním předpokladem je pozemek kvalitně oplotit. Nám se osvědčila kombinace vyššího pletiva s živým habrovým plotem, čímž se vytvořila dostatečně neproniknutelná bariéra, která navíc brání pohledům zvenčí. Brána a branky jsou kované, v designu, který rozhodně zcela bez újmy neproleze žádný nevysportovaný zloděj.

Často jezdíme pryč. Není příjemné vracet se domů s myšlenkou, že místo klidného návratu vás čeká řešení problémů s vykradeným bytem. Průměrná škoda po krádeži dosahuje v ČR 40 000 Kč. Avšak pokud vám odcizí tři notebooky, novou výkonnou luxusní sekačku na trávu, celé rodině kola a třeba k tomu lyžařskou výbavu, škoda bude mnohem vyšší.

Jak zajistit dům proti vloupání?

Mnoho lidí se rozhodne dům nezabezpečovat. Má příliš problematických bodů ke vniknutí. Myslíme si proto, že to nejde. Ale jde, jenom je obvykle nutné zabezpečit více problematických vstupů: již zmíněný vstup na pozemek, vchodové či další, třeba zadní dveře, okna a terasové dveře. Vhodné je namontovat bezpečnostní fólie na sklo. U nás teď zabezpečují prosklené plochy domu v nižších patrech.

Dalším praktickým zabezpečením je alarm. Volba padla na osvědčený moderní alarm, který nejenže ohlásí narušení oken a dveří objektu, ale i požár a únik plynu. Snadno se ovládá klávesnicí s LCD displejem. Poplach nám hlásí siréna i SMS zpráva. Napojit by šel pomocí GSM i na pult centrální ochrany. Ale u nás jsme od něj příliš vzdálení.

Bezpečnostní dveře do domu jsou pořád základ

Nezapomněli jsme samozřejmě ani na to nejdůležitější, na dveře do domu. Původně jsme si mysleli, že to bude nemožné. Řešili jsme totiž bezpečnost dvoukřídlých dveří, které navíc museli korespondovat s 200 let starým domem. Zjistili jsme, že díky firmě Next to vůbec problém není. Dodává totiž rovněž dvoukřídlé bezpečnostní dveře do domu NEXT SD 102 D.

Co jsme se při realizaci zabezpečení našeho domu naučili a co bych vám ráda předala jako dobrou radu?

· Nečekejte, než vás vykradou. Investice do zabezpečení je investicí do bezpečí vaší rodiny.

· Najděte si kvalitní českou firmu s referencemi, jež vám nabídne realizaci kompletního zabezpečení domu. My jsme si vybrali NEXT, firmu, která nám již dříve dodala bezpečnostní dveře do našeho panelákového bytu.

· Volte firmu, která je schopna zajistit bezpečnostní dveře na míru vaší nemovitosti. Vyhněte se produktům sériové výroby z Číny a Polska nabízeným třeba hobby markety.

· Pohlídejte si povinné bezpečnostní certifikáty – např. u našeho původního bytu musely být dveře současně protipožárními, což u bytů plyne ze zákona.

· U domu jsou důležité termoizolační vlastnosti dveří. U bytů pak zejména protihlukové.

· Nezapomeňte, bezpečnostní vložka a kování musí být ve stejné bezpečnostní třídě jako dveře. Jinak je bezpečnostní certifikát dveří neplatný a dveře nejsou dostatečně zabezpečeny.

· Objednejte si dveře včas – tedy třeba s předstihem před problematickými obdobími, jakými jsou Vánoce nebo dovolené.

Zabezpečení našeho domu mělo skutečně celou řadu specifik. Historická replika dveří se dělala dokonce na míru. Přesto firma NEXT zvládla práce do dvou měsíců. Nebylo zapotřebí řešit žádnou reklamaci a již tři roky naše zabezpečení funguje zcela bez problémů. Rozšířili jsme jej ještě o dva pejsky, ale ti se chovají spíše jako „vítači“ než hlídači. Takže díky za naše zabezpečení.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top