TOPlist
23. 09. 2019
Domů / Interiér / Jak si správně naplánovat kuchyň?

Jak si správně naplánovat kuchyň?

Ohodnoťte tento článek

Kuchyň je srdcem celého bytu, a to byste měli brát v úvahu. Celá rodina se schází v kuchyni, takže byste při plánování, rekonstrukci či zařizování nového bytu měli věnovat této místnosti obzvláštní pozornost. Rozhodně nestačí žádná malá čajová kuchyňka, obsahující stěží dvě plotýnky, malou ledničku a mikrovlnku, naopak k vaření toho potřebujete mnohem více.

Jádro, kolem kterého se točí život

Určitě si pořiďte opravdu plnohodnotnou a kvalitně vybavenou kuchyň. Dělat kompromisy kvůli ceně se v tomto případě skutečně nevyplatí. Později byste toho mohli litovat. Ono totiž úvahy typu ušetřím na tom či onom jsou scestné – tedy pokud v kuchyni chcete opravdu vařit a nemáte ji jenom na parádu. A v současnosti se mnoho lidí vrací k domácímu vaření, a tím pádem si i vybavují kuchyně k tomu, aby v nich mohli připravovat různé pokrmy. Vestavná mikrovlnná trouba je jádrem, kolem kterého se všechno točí. Dnes je k dispozici řada rychlých a levných receptů, které můžete v této troubě připravit. Jde jenom o to přizpůsobit mikrovlnce technologii přípravy jídla, a k tomu už je k dispozici bezpočet rad a kuchařek.

Rozvrhněte si prostor uvážlivě

Rozhodně je lepší mít mikrovlnnou troubu vestavěnou, počítat s ní už v původním návrhu kuchyně. Ušetříte si totiž prostor a všechno si můžete zařídit co nejpraktičtěji s ohledem na místo, které máte k dispozici. Když plánujete kuchyň je nutné všechno předem změřit a promyslet. V úvahu berte přívod vody, odpad, elektrické zásuvky. Když budujete novou kuchyň, nebo rekonstruujete stávající, můžete si rozvody přizpůsobit potřebám, což je nesmírně důležité. Pak bude práce a pohyb v takové kuchyni co nejsnazší. Ergonomie je totiž hlavním heslem, kterým byste se měli řídit.  Vlastně má taková kuchyně tři zóny. První je skladovací zahrnující ledničku a spíž, dále část věnovanou vaření (trouby, sporáky) a část mycí (dřez, myčka). Tyto části by na sebe měly navazovat, aby pohyb mezi nimi byl snadný a bylo dost prostoru k práci.

Podsvícení zvýší komfort práce

V menších prostorech je typická lineární kuchyně , kdy máte všechno v jedné řadě. Paralelní kuchyně se hodí do větších prostor, zkrátí vzdálenosti, které musí kuchaři překonávat. Ale pozor. Mezi oběma linkami by měl být dost velký prostor, alespoň 120 cm, například proto, aby se daly otevřít dvířka skříněk. Můžete mít kuchyň do tvaru L, což je skvělý trojúhelník, optimální na pohyb. Oříškem ale může být roh a jeho správné využití. Hodně prostoru nabízí kuchyň typu U. A pokud jde o nábytek, horní skříňky by měly být tak vysoko, abyste do nich pohodlně dosáhli, ale zároveň pod sebou umožňovaly, aby bylo dostatek místa na pracovní desce a dobře jste na ni viděli. Samozřejmou výbavou je podsvícení skříněk, které práci na desce usnadňuje.

Troubu ideální ve výši pasu nebo očí

Mnoho lidí zvolí různé typy varných desek, nad nimi pak digestoř, která by měla být 65-75 cm nad deskou. Dále jsou tu vestavěné spotřebiče – nyní je trend volit toto řešení, ať už jde o vestavěnou mikrovlnnou troubu, ledničku či třeba pračku, vše zkrátka tvoří nedílnou součást kuchyně. V případě vestavné mikrovlnky je nejvhodnější umístění ve výši pasu či očí, zkrátka, abyste ji mohli snadno obsluhovat, nemuseli se zbytečně ohýbat a minimalizovali tak námahu zad a nenadřeli se zbytečně s těžkým nádobím.      

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top