TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Chcete bydlet ve vlastním a nezadlužit se?

Chcete bydlet ve vlastním a nezadlužit se?

Mobilní domek si ročně pořídí více než 500 Čechů. Pozemek si buďto pronajmou, nebo si rovnou seženou takový, kde si budou moci časem postavit klasický zděný dům. Také tuto možnost zvažujete?

Mobilní dům pořídíte za hubičku

Nemovitosti jsou předražené a podmínky k získání hypotéky se zpřísnily. Koupě mobilního domu je dobrým způsobem, jak se těmto starostem vyhnout. Pořizovací cena je oproti stavbě zděného domu nízká. Ty nejlevnější pořídíte už za několik desítek tisíc korun, luxusní od půl milionu korun výše.

Hledat můžete i v bazaru. Bazarové mobilní domy po prvním majiteli jsou cenově ještě dostupnější a některé jsou v tak skvělém stavu, že je od nových nerozeznáte.

Hlavní je, že se nemusíte zadlužovat, abyste mohli bydlet ve vlastním domě. Dokonce ani nemusíte kupovat drahý stavební pozemek. Stačí si pronajmout obecní pozemek, který vás nepřijde na víc než pár tisíc korun ročně.

Jsou vhodné k celoročnímu bydlení

Mobilní domy lze vybavit i k celoročnímu bydlení. Většinu z nich je ale třeba zateplit, aby byly využitelné i v zimě.

Můžete je postavit téměř kdekoliv

Na mobilní dům nepotřebujete stavení povolení, jeho umístění ale musí být v souladu s územními plány a charakterem území. Stavební úřad proto navštívit musíte. Dodržet je třeba také odstup od hranice se sousedním pozemkem.

Jak dlouho vydrží?

Výrobci obvykle uvádí životnost do 50 let. Při správné údržbě můžete tuto dobu zdvojnásobit.

Bydlení během stavby domu

Mobilní domek můžete využít k přechodnému bydlení na stavbě a vyhnout se tak placení drahého podnájmu. Poskytne vám to víc času zařídit si svůj budoucí domov tak, jak chcete
a žádné rozhodnutí zbytečně neuspěcháte.

Jaké jsou další alternativy k současnému bydlení?

Dalším moderním způsobem, jak si pořídit levnější bydlení, jsou kontejnerové domy. Staví se z jednoho a více vyřazených lodních kontejnerů. Cena kontejneru se pohybuje kolem 40 až 120 tisíc Kč. Kromě pořizovací ceny vás potěší i rychlost stavby. Ta bývá dokončena do 8 týdnů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top