TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Máte v podkroví jako v peci? Na vině může být zateplení

Máte v podkroví jako v peci? Na vině může být zateplení

Ať už bydlíte v podkrovním bytě nebo v rodinném domě s obytným podkrovím, léto je kritická doba. Pokud je totiž v podkroví takové vedro, že se v něm nedá být po celou letní sezónu, je načase zauvažovat nad zateplením. Skvělé izolační vlastnosti má polyuretanová pěna.

Nezateplené podkroví se může proměnit v noční můru nejen v létě, kdy se v něm kvůli parnu nedá přebývat, ale také v zimě, kdy tepelné úniky mohou znamenat opravdu vysoké účty za energie. Investice do izolace tak ve finále může znamenat obrovskou úsporu  – v případě izolace polyuretanovou pěnou až 70 % nákladů.

PUR pěna: co to vlastně je?

Polyuretanová pěna je materiál, který aplikátor vyrobí přímo na místě. V nástřikové pistoli se smísí vícefunkční izokyanáty s polyalkohol, jejichž směs s reakcí se vzduchem mnohonásobně expanduje ve výslednou pěnu.. Snadno se proto nanáší i do nepřístupných míst, jakých jsou právě podkroví plná – komíny, krovy…. Pěna vytvoří souvislou vrstvu bez jediné skulinky. Díky tomu se podkroví nejen nebude přehřívat, ale ani vychládat. Můžete s ní izolovat cokoliv od základů až po střechu, ale také chatu, garáž či třeba mobilní dům.

Jak má vlastnosti?

Polyuretanová pěna své izolační schopnosti téměř nemění a vydrží beze změny izolovat až 30 let. Nechutná hlodavcům, netvoří se na ní plísně a je proto vhodná i do prostředí, kde žijí alergici. Vyrábí se ve více variantách, standardně se dělí na měkkou a tvrdou pěnu, které se liší buněčnou strukturou.

V případě měkké pěny je otevřená, tedy paropropustná a schopná izolovat také zvuk. Tvrdá pěna má buněčnou strukturu uzavřenou, vysoký difuzní odpor na hodnotách 30+ a díky tomu se využívá jako parozábrana.

Zaizolovaný rodinný dům za 1 den?

Nejen kvalita, ale i rychlost dělá z polyuretanové pěny nejpopulárnější izolaci. Profesionální izolatéři jsou schopní zaizolovat rodinný dům za pouhý jeden den, což je v porovnání s týdny strávenými s vatou či polystyrenem obrovský rozdíl. I přes nedostatek izolačních materiálů na trhu, polyuretanové pěny je dostatek.

Jakou pěnu vybrat?

Skvělé izolační vlastnosti polyuretanové pěny zaručí jen kvalitní materiál a precizní aplikace. Aplikátor musí být vyškolený profesionál, který dodrží veškeré standardy a postupy. Sázkou na jistou je česká společnost Chytrá pěna, o jejíž kvalitě značí celá řada pozitivních recenzí.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top