TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Česká národní banka přišla s novými pravidly při poskytování hypoték

Česká národní banka přišla s novými pravidly při poskytování hypoték

Česká národní banka v loňském roce přistoupila ke zpřísnění podmínek vztahujících se k poskytování hypotečních úvěrů, přičemž v říjnu vstoupila v platnost nová pravidla. Bankovní instituce se při posuzování žadatele o hypoteční úvěr zaměřují na ukazatele příjmů a zadlužení. Podle finančních expertů zpřísnění zapříčiní, že na hypotéku tak nedosáhne pětina domácností, která by za původních podmínek hypotéku bez problémů získala.

Co je nového v hypotékách?

Pokud tedy žádáte banku o financování bydlení, měli byste vědět, že banka sleduje vaše celkové zadlužení. Česká národní banka doporučuje, aby bankovní domy neschvalovaly hypotéku žadatelům, jejichž celkové zadlužení včetně potenciálního hypotečního úvěru přesahuje devítinásobek jeho čistého ročního příjmu. Stejně tak byl nastaven nově limit pro maximální objem splátek, kdy součet všech splátek, ať už na úvěry, spotřebitelské půjčky či kontokorenty, nesmí překročit 45 % čistých příjmů zájemce o hypotéku.

V současné době tak půjčka na bydlení není dostupná mnoha domácnostem. Česká národní banka se však pro daný krok nerozhodla kvůli tomu, aby šla proti českým obyvatelům, ale snaží se reagovat na vysoké ceny nemovitostí. Protože jsou momentálně tržní ceny rodinných domů i bytů přemrštěné, zvedají se i výše hypotečních úvěrů, a tím pádem by mohly domácnosti ztratit finanční stabilitu.

Počítejte také s tím, že hypotéka už není poskytována na 100 % tržní nemovitosti, ale musíte mít ideálně 20 % vlastních úspor. Pokud si chcete koupit nemovitost za 3 000 000 korun, měli byste mít našetřeno alespoň 600 000 korun.

Jak postupovat při žádosti o hypotéku?

V první řadě si sežeňte finančního poradce, jenž se stane vaší pravou rukou na cestě za vlastním bydlením. Finanční poradce má větší přehled na hypotečním trhu, a tak vám najde optimální řešení s nízkou úrokovou sazbou a nízkým RPSN.

Ještě tip na závěr. Abyste si udělali představu o tom, jak vysoká bude vaše měsíční splátka, nabízí se vám hypoteční kalkulačka.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top