TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Reality / Zajímavých bytů k pronájmu v Opavě brzy přibude. Najdete je hned v několika nových projektech, z nichž má k nejrozsáhlejším patřit Slezanka a jejích 16 bytových domů

Zajímavých bytů k pronájmu v Opavě brzy přibude. Najdete je hned v několika nových projektech, z nichž má k nejrozsáhlejším patřit Slezanka a jejích 16 bytových domů

Zajímavých bytů k pronájmu v Opavě pozvolna přibývá a vzhledem k rostoucí poptávce je to pochopitelně jenom dobře. Velmi slabá výstavba let minulých totiž způsobila nejenom jejich nedostatek, ale měla negativní vliv rovněž na enormní růst činží. Situace se však pomalu zlepšuje a tak se dnes podíváme hned na několik rozsáhlejších stavebních projektů, které jistě svým dílem přispějí nejenom k rozšíření nabídky bytů určených k prodeji, ale také těch, které se objeví na trhu s pronájmy. Některé z těchto projektů jsou již takřka hotovy a realizace několika dalších je pak otázkou nejbližší doby.

Zajímavých bytů k pronajmutí mohlo být už dávno mnohem víc

Musíme se nejprve stručně zmínit i o jedné z hlavních příčin toho, proč jde u nás podobná výstavba tak ztuha. Ano, řeč bude o neskutečné délce byrokratických procedur, kterými je nutné projít, chcete-li se do budování podobných projektů v České republice pustit.

V posledních letech se na trh s byty a to jak nájemními, tak i těmi určenými k vlastnickému bydlení, dostalo tak málo projektů, že je zcela namístě otázka, proč se nestavělo více. Na vině je podle názorů řady odborníků i mnoha developerů především přebujelá byrokracie. Pochopitelně se to netýká jenom Opavy. Situace je obdobná takřka ve všech našich městech a někteří z developerů dokonce tvrdí, že zásadní změny v povolovacích procesech, které by přinesly jejich výrazné zrychlení, by umožnily nabídku nových nemovitostí klidně i zdvojnásobit.

Činže by nemusely být tak vysoko…

Celkový nedostatek bytů má logicky za následek i to, že se jich méně objevuje na trhu s pronájmy. Tento nedostatek pak společně s rostoucí poptávkou nově umocněnou i hůře dostupnými a dražšími hypotečními úvěry vytváří enormní tlak na další růst činží. Konkrétně v Opavě došlo jen za poslední rok k jejich zvýšení zhruba o 20 % a to určitě není málo.

Průměrný nájem za metr čtvereční v regionu

MěstoNájem za 1m2 (3.Q/2018)Nárůst (2017-2018)
Nový Jičín175 Kč2 %
Ostrava-město155 Kč5 %
Opava144 Kč21 %
Karviná143 Kč9 %
Bruntál105 Kč1 %

V Opavě najdete řadu zajímavých lokalit

Opava disponuje řadou zajímavých a zájemci o bydlení vyhledávaných lokalit. K těm nejlukrativnějším patří podobně jako i v jiných velkých městech historické centrum nazývané Opava-Město či Opava-střed. Zde rozhodně nelze opomenout především Horní a Dolní náměstí a naprostou většinu přilehlých ulic, z nichž můžeme jmenovat třeba Pekařskou, Ostrožnou či ulici Mezi Trhy. Je logické, že si zde za pronájem v porovnání s dalšími městskými lokalitami budete nuceni poněkud připlatit. Solidní zájem je ovšem také o Kateřinky nebo o Předměstí. Obě tyto čtvrti lze dnes považovat za širší centrum celého města.

Nové projekty přinášejí i nové možnosti

Nové možnosti těm, kteří se poohlížejí po nějakém zajímavém pronájmu, postupně nabídne celá řada projektů. Ty nejenže přispějí k rozšíření nabídky, ale budou-li realizovány v plném rozsahu, mohou mít vliv i na zastavení růstu cen zdejších nemovitostí a potažmo i na stagnaci či mírný pokles činží. Vysoké ceny společně s omezenou nabídkou mají nejspíš vliv i na to, že lidé ve snaze o nalezení vhodného pronájmu někdy bohužel naletí podvodníkům.

Z čeho budete moci v Opavě vybírat?

Pojďme se nyní ve stručnosti podívat na přehled toho nejzajímavějšího, co je nebo brzy bude ve městě realizováno.

1) BÝVALÁ UBYTOVNA V JÁNSKÉ – Bývalá ubytovna v Jánské ulici nedaleko nádraží Opava-východ má prodělat zásadní rekonstrukci. Vznikne zde zhruba 50 bytů o podlahové ploše od 39 do 75 m2 a s dokončením prací se počítá v roce 2021. Součástí tohoto komplexu bude prý i prodejna potravin a několik kanceláří.

2) REZIDENCE ELIZABETH – Poněkud luxusnější bydlení nabízí rezidence Elizabeth v historickém jádru Opavy. Polovina ze 40 bytových jednotek, které jsou zde k dispozici, je přitom určena přímo k pronájmu.

3) SLEZANKA – Tento projekt má být rozhodně jednou z největších staveb v regionu. Jde o přestavbu bývalého obchodního domu Slezanka a přilehlých pozemků v samotném centru Opavy. Vzniknout má 16 domů, podzemní garáže, místo, kam schováte jízdní kola a ostatní vybavení. Zmínit musíme také tržnici a krásný park. Samozřejmě, že se něco takového neobejde bez soukromých investorů, neboť předpokládané náklady přesahují už nyní 1 miliardu korun. Přibližně 140 miliony má však přispět také samo město.

4) DUKELSKÁ KASÁRNA – V areálu bývalých kasáren se počítá s vybudováním čtyřpodlažních obytných domů, které by měly poskytnout zhruba 315 bytových jednotek. V úvahu připadá i stavba hotelu, podzemních garáží a při tom všem má zbýt i spousta místa pro zeleň, kterou mají být stavby obklopeny. Na celkové revitalizaci areálu se bude podílet jak město, tak i soukromí investoři.

5) BYTOVÝ DŮM KRNOVSKÁ – Právě dokončovaná přestavba domu poblíž centra, v ulici Krnovská, nabízí zájemcům 16 bytů o dispozicích 2+kk a 2+1 a také jeden rozlehlý mezonet. Prodejní ceny začínají na 1,3 milionu korun a tak jako i jinde, se určitě i část tohoto projektu dříve či později objeví na trhu s pronájmy.

Délka stavebního řízení je cca 247 dní

Výše zmíněné projekty budou jistě zajímavým a velmi vítaným rozšířením bytového fondu města, ale je faktem, že nemovitostí určených k bydlení by mohlo vznikat o poznání více. Vyřizování stavebních povolení je však v České republice mimořádně náročné a prosadit nějaké změny k lepšímu není jednoduchá věc. V nedávno zveřejněném žebříčku Světové banky figurujeme například jen jedinou příčku nad Palestinou a úředníci pracují rychleji dokonce i v takových zemích jako je Albánie, Nepál nebo africký Čad. České republice patří žalostné 156. místo ze 190 hodnocených států. Stavební řízení je u nás jedním z nejdelších na světě a v průměru dosahuje délky 247 dní. Na opačném pólu se v tomto ohledu nachází třeba Dánsko, kde lze všechna potřebná povolení vyřídit zhruba za dva měsíce. Rozdíl je to skutečně zarážející. Proč to jinde jde tak lehce?

Zřejmě svítá na lepší časy

Řada nově vznikajících bytových projektů dává tušit, že to v Opavě s bydlením nemusí být do budoucna vůbec špatné. Je dnes již pravidlem, že se značná část nově postavených bytů dříve či později objeví v nabídkách s pronájmy a nejinak tomu bude jistě i zde.

Uvažujete reálně o tom, že byste si nějaký byt v Opavě v dohledné době pronajali? A jakou máte představu? Dáte raději přednost historické části města nebo by vám lépe vyhovovala nějaká novostavba v okrajové čtvrti?

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top