TOPlist
26. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Víte, kam se hodí hliníková okna?

Víte, kam se hodí hliníková okna?

Budete měnit okna? Na výběr máte z mnoha modelů. Než se začnete probírat konkrétními parametry, zaměřte se na výběr materiálu. Vynikající vlastnosti má hliník. Co konkrétně na něm oceníte a kam se nejvíce hodí? Pojďme si „povědět“ více.

Hliníková okna a jejich výhody

Rámy oken mohou být ze dřeva, plastu či hliníku. Proč si vybrat poslední jmenovanou možnost? Přinese vám mnohé výhody. K těm hlavním patří vysoká pevnost a odolnost. Snese velkou námahu i náročné povětrnostní podmínky. Oceníte rovněž dlouhou životnost. Navíc má nízkou hmotnost a díky tomu se s okny dobře manipuluje a nezatěžují stavební konstrukci. Vhod vám jistě přijde i skutečnost, že tento systém nevyžaduje žádnou údržbu. Ostatní vlastnosti se odvíjí od konkrétního řešení.

Dalším podstatným pozitivem je pěkný design. Hliník dodá stavbě na eleganci a luxusu. Navíc na výběr máte z mnoha designových možností. To vám umožní přizpůsobit okna celému vzhledu stavby.

A mají tyto profily nějaké nevýhody? Počítejte s o něco horšími tepelně izolačními vlastnostmi v porovnání s plastovými profily. Jsou také dražší. Na druhou stranu, jak jsme si uvedli, vynikají svou dlouhou životností (více než 50 let), což je třeba zohlednit při stanovování rozpočtu.

Využití hliníkových oken

Hliníková okna nabízejí moderní design, a tak se hodí všude tam, kde ho chcete podtrhnout. Velmi pěkně vyniknou u novostaveb a hojně se využívají také u pasivních nízkoenergetických staveb. Vyhovují totiž vysokým nárokům na tepelnou izolaci. Často se uplatňují pro administrativní budovy.

Díky svým celkově vynikajícím vlastnostem jsou vyhovující i při stavbách, kde bude na okna kladena větší zátěž. To je typické např. pro různé úřady, zdravotní střediska, ale i obchodní centra a další komerční objekty. Pěkně vyniknou v prosklených fasádách.

I vás zaujaly vynikající vlastnosti, které hliníková okna mají? Teď už vybrat jen správný model pro vaši stavbu.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top