TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Koupit nemovitost nebo čekat na pokles cen?

Koupit nemovitost nebo čekat na pokles cen?

Ceny bytů a domů se v České republice v posledních letech několikanásobně zvýšily. Stejně tak rostou úroky hypoték. Otázkou tedy zůstává, zda se vyplatí kupovat nemovitost teď nebo je lepší počkat, zda se ceny sníží.

Růst cen i horší dostupnost hypoték

Vlivem regulace ČNB jsou hypotéky hůře dostupné. Poptávka po novém bydlení je velká a lidé přemýšlí nad tím, zda si bydlení koupit nebo počkat, až se situace na trhu s nemovitostmi uklidní. Každý, kdo chce mít hezké a kvalitní bydlení, teď váhá.

Úrokové sazby u hypoték začaly nenápadně růst už v červenci 2017. Již v lednu 2018 však po zvýšení úrokových sazeb bylo uzavřeno o 1568 smluv méně, než v prosinci 2017. Po zvýšení repo sazeb ČNB se očekává, že je zvýší ještě dále, přestože to nebude žádný dramatický nárust, stane se hypotéka pro mnoho zákazníků hůře dostupnou, což bude mít za následek snížení poptávky po nemovitostech. Z tohoto pohledu je ideálním období na nákup nemovitosti. Ceny bytů rostou nejvíce v Praze, kde novostavby i starší byty zdražily o desítky procent.

Vzhledem k nárustu cen nemovitostí v Praze a Brně a pomalé výstavbě nových bytů, došlo ke vzniku realitní bubliny, kdy ceny bytů i domů výrazně převyšují svou reálnou hodnotu. Tato bublina má aktuálně největší vliv na střední třídu, která je páteří ekonomiky. V nejbližších letech se nečeká žádný výraznější obrat. Ceny mohou ke konci roku začít stagnovat, případně růst ještě v příštím roce.

Jak financovat nákup nemovitosti?

Jak financovat nákup nemovitosti? Nemáte-li možnost pořídit si nemovitost ze svých peněz, pak je nejjednodušší a nejrychlejší způsob využít hypotéku. Právě nyní je to správné období, kdy získáte ještě poměrně výhodné úrokové sazby. Mnohé hypotéční úvěry jsou stále ještě výhodné. Od 1. dubna 2017 mohou hypotéku získat pouze zájemci s dostatečnou bonitou, kteří mají našetřeno minimálně 10% z ceny nemovitosti. Rovněž musíte mít naspořeno 4% z částky na daň z nemovitosti.

Kde si půjčit?

Při výběru hypotéky si předem promyslete kolik si chcete půjčit a kolik máte našetřeno. Podle toho se budou odvíjet úrokové sazby hypoték v roce 2018. Pohybují se v rozmezí od 2,09 do 2,69 v závislosti na konkrétním případě. Úrokové sazby jsou vázány na různé podmínky banky. Každý klient je posuzován jinak, kdy banka prověřuje vaši bonitu, rovněž závisí na odhadu ceny nemovitosti.

Co ovlivňuje výši úrokové sazby hypotéky?

  • Typ a účel hypotéky

  • míra LTV (poměr požadovaného úvěru k odhadní ceně nemovitosti)

  • typ úrokové sazby

  • délka fixace

  • doba splatnosti úvěru

  • bonita klienta

Hypotéky 90% LTV

Zatímco hypotéky s LTV 70-80% výrazně podražily za poslední čtvrtletí, hypotéky s LTV 90% stagnují či dokonce mírně zlevňují. U tří bank najdete úrokové sazby nižší než 3%:

Banka

Úrok 90% LTV

Splátka 3 mil. Kč

LTV

Equa Bank

2,79%

11 529,00 Kč

90,00%

Raiffeisen Bank

2,89%

11 529,00 Kč

90,00%

Sber Bank

2,99%

11 224,00 Kč

90,00%

mBank

2,99%

11 529,00 Kč

90,00%

Fixace úrokových sazeb

U většiny bank si lze fixovat úrokovou sazbu na 1-10 let. U fixací na období 3-7 let mají banky vcelku rozumné podmínky, protože u kratších či delších fixací jsou drahé úrokové sazby. Více než 80% klientů volí fixaci na pět let. Ti kteří v krátké době očekávají změnu úrokových sazeb, volí krátkodobou fixaci na 1-3 roky. V mnoha případech se vyplatí také úroková sazba 7 let, která je jen o jednu desetinu procenta dražší oproti pětileté fixaci.

Americké hypotéky

Americké hypotéky nezlevnily, ani nepodražily. Pod 4% nabízí úroky hned několik bank. Díky neustále se zlevňujícím půjčkám, se smazává rozdíl mezi americkou hypotékou a spotřebitelskou půjčkou bez nutnosti ručit nemovitostí. Často vás vyjde levněji si připlatit 1% na úroku u půjčky do 1 milionu korun a zbavíte se také složité administrativy, která je s hypotékou spojena.

Hledáte více informací? Na webu bezvamoney.cz se dozvíte vše co potřebujete. Pro užitečné rady a tipy již nemusíte chodit za poradci, vše najdete online a na jednom místě. Pokud přemýšlíte nad hypotékou, zvažte zda vaši situaci nevyřeší některá z bankovních půjček vázaných na konkrétní účel. V případě, že hledáte dostupnější řešení a spokojíte se s nižší částkou, zvažte půjčky od ověřených poskytovatelů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top