TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / I v zimě se dá významně uspořit za energie

I v zimě se dá významně uspořit za energie

Máte obavy z nastávající zimy, neboť počítáte s tím, že se náklady za energie vyšplhají o desítky procent? Nesmutněte, E.ON Rádce a energetičtí poradci vám dovedou šikovně poradit, jak s výdaji za energie v zimním období zatočit. Jejich konzultace a služby jsou navíc zdarma.

Největší krajíc si vždy ukousne elektřina

Víte o tom, že průměrně se spotřeba elektřiny v zimě zvýší o více jak 75 %? Je to hlavně z toho důvodu, že většina domácností pomocí elektrické energie topí. Jaké tedy podniknout kroky k úspoře elektřiny? V prvé řadě se zaměřte na spotřebiče. Patří do energeticky nejúspornější třídy A+++? Zkontrolujte si také, že tyto spotřebiče zapínáte hlavně v nižším denním tarifu. Další významnou úsporu přinese výměna běžných žárovek za LED diody.

Jak si poradit při vytápění?

V oblasti úspory energií za topení je doporučováno, abyste zbytečně nepřetápěli místnosti a současně je nenechejte vychladnout. V případě vaší delší nepřítomnosti topení nevypínejte, ale nechte zapnuté na nižší stupeň. Nákladný je také provoz elektrických spotřebičů, právě proto se vyplatí využívat nízký tarif (s jeho pořízením vám pomůže dodavatel).

Jak postupovat při ohřevu vody?

V zimním období narůstá hlavně spotřeba teplé vody, pokud se místo koupání budete sprchovat, dosáhnete značné úspory vody. Dále investujte do úsporných ohřívačů a spořičů vody, starou vodovodní baterii vyměňte za termostatickou – předejdete tak dlouhému odtékání vody a zbytečnému nepohodlí. Pokud chcete trvale snížit spotřebu vody, nainstalujte si na vodovodní hlavice šetřiče. Ty výrazně regulují průtok vody a zároveň nesnižují komfort.

Připravte dům na zimu

Největších úspor dosáhnete, pokud připravíte dům kompletně na období mrazů. Využijte rekonstrukce a dotace k zateplení fasády a střechy, vyměňte stará špatně izolující okna a dveře. Všechny tyto úkony zaručeně a dlouhodobě sníží náklady na vytápění domu, ale také jsou velmi nákladné. S jejich financováním vám pomohou zejména dotační programy. Se správným výběrem dotačního programu a následným podáním žádosti vám pomohou energetičtí poradci, které najdete na webu E.ON Rádce. Osobní konzultaci můžete absolvovat v Brně a Českých Budějovicích. Pokud to máte daleko, kontaktujte poradce telefonicky: 800 773 334 nebo mailem: poradce@eon.cz.

Stovky praktických rad

Více informací o úspoře energií se dozvíte díky E.ON Rádci, který své služby poskytuje bezplatně. Najdete zde stovky článků o úsporách v domácnosti, alternativní dopravě i ekologii. Navíc jsou zde zkušení energetičtí poradci, připraveni zodpovědět vaše dotazy a zhotovit analýzu energetické náročnosti vaší domácnosti.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top