TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / 5 tipů, jak snížit prašnost v bytě

5 tipů, jak snížit prašnost v bytě

Poletující prach je hostem, o kterého nikdo z nás nestojí. Nadobro se ho nezbavíme, ale existuje pár fíglů, které prašnost v bytě razantně sníží.

Nebezpečné složení prachu v našich domovech

Prach škodí nejvíce alergikům a astmatikům, nesvědčí však ani zdravým jedincům. Obsahuje odumřelé lidské buňky, zvířecí chlupy, roztoče a jejich exkrementy. V různých poměrech v něm najdeme také stroncium, chrom, arzen, hliník a další nebezpečné kovy. Městský prach obsahuje těchto kovů mnohem více a je tak daleko škodlivější než ten, který se usazuje ve venkovských obydlích.

  1. Uklízejte aspoň 1× týdně

Základním krokem v boji s prachem je pravidelný a pečlivý úklid. Většímu úklidu byste se měli věnovat 1× týdně. Během něj vyluxujte koberce a vytřete podlahu. Zaměřte se také na prach usazený v radiátorech a na listech květin. Pečlivě odstraňte všechen viditelný prach z nábytku. Ten je nebezpečný, protože se rozvíří pokaždé, když projdete kolem. Snadno se ho nadýcháte.

  1. Udržujte správnou vlhkost vzduchu

A to mezi 40 a 60 %. Pokud máte doma příliš suchý vzduch, prach jím snáz projde a dráždí dýchací cesty. Pomůže zvlhčovač, čistička vzduchu, nebo klimatizace do bytu či domu. Jestliže si nechcete pořizovat žádného z těchto pomocníků, rozvěste doma čas od času mokré ručníky. Nezapomínejte denně aspoň na 1 krátké, intenzivní vyvětrání. Zvlášť po dešti bývá venkovní vzduch příjemně svěží s minimem prachových částeček.

  1. Používejte správné čisticí prostředky

Při úklidu využijte antistatické spreje a ubrousky. Stírejte jimi prach z nábytku, WC, umyvadla i televizoru. Tito šikovní pomocníci zabrání minimálně 2 až 3 dny usazování prachových částeček. Pokud máte v rodině malé děti, silného alergika nebo astmatika, sáhněte i po dezinfekčních prostředcích. Otírejte s nimi prach a přidávejte je také do vody, kterou vytíráte podlahu. Dezinfekční prostředky zbaví váš byt i škodlivých bakterií a jiných nečistot.

  1. Minimalizujte textilie v bytě

Obrovským lapačem prachu jsou různé polštářky, deky, plyšové hračky, záclony a závěsy. Veškerý textil pravidelně perte. Pokud to jde, uklízejte jej přes den do skříně, aby se na něj zbytečně neprášilo. Pozor také na různé dekorace, kterými si zdobíte skříňky, stolky a poličky. Čím více dekoračních prvků máte, tím více prachu se vám doma drží. Navíc si tím zbytečně komplikujete i úklid.

  1. Zapínejte klimatizaci i mimo letní sezónu

Klimatizace už dávno neslouží jen k přečkání tropických letních dnů. Moderní klimatizační jednotky filtrují prach a další alergeny skrývající se ve vzduchu. Účinné HEPA filtry zachytí i ty nejmenší částečky prachu a dopomohou nám k lepšímu a hlavně zdravějšímu vzduchu. Klimatizace Samsung s funkcí Virus Doctor zbavují ovzduší i většiny bakterií a virů, včetně chřipkového.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top