TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Zahradní domky, pergoly i další dřevostavby si žádají správnou údržbu

Zahradní domky, pergoly i další dřevostavby si žádají správnou údržbu

Jestliže jste si zdokonalili svoji zahradu či terasu o některou z mnoha dřevostaveb, které nabízí příjemné zázemí od jara do podzimu, je potřeba, abyste se o ni pečlivě staraly a ona vám sloužila nejen pár sezon. Kvalitní dřevostavby příliš údržby nepotřebují, ale protože jde o dřevo, alespoň občasná péče je nevyhnutelná. Jinak byste brzy lamentovali nad škodami způsobenými povětrnostními vlivy či nevítanými škůdci.

Nátěry na dřevo

Společnosti, jež zahradní domky i pergoly vyrábí, vám dodají dřevostavbu tak, aby splňovala vše, co má, abyste ji mohli okamžitě používat. Na vás ale je, abyste o ni nadále správně dbali, tak jako je to u všeho, co si domů pořídíte.

S koncem sezóny je potřeba staveníčko zazimovat. Zkontrolujte, zda nedošlo k nechtěnému odření nátěru, odštípnutí kousku dřevěného trámku či desky, zda nevznikla někde prasklina atd. Pokud ano, je důležité poškození co nejdříve natřít, aby se k dřevu nedostávala vlhkost a nedocházelo k dalšímu poškozování. V prodejnách s barvami a laky lze vybrat z mnoha druhů, které jsou vhodné pro venkovní použití. Měli byste ale dbát na to, aby se nátěr shodoval s barvou, jakou už vaše pergola má. Nejlepší je doptat se přímo u společnosti, od níž pergolu máte (pokud jste tak neučinili při nákupu dřevostavby), čím dřevo ošetřila a jaký nátěr máte zakoupit.

Stojí-li u vás na zahradě zahradní pergola, domeček už nějakou tu dobu, kontrolujte nejen dřevěné plochy, ale i střechu a kovové části. Bude-li potřeba dřevo přetřít, obruste jej, vady, jako jsou rýhy, promáčkliny a jiné, je vhodné zatmelit a následně vše přetřít ochranným nátěrem. U altánků a pergol je větší údržba vhodná i k výměně poškozených vyplétaných částí – dřevěných mřížek sloužících pro zastínění nebo jako opora pnoucích se květin. Výměny a opravy nebudou díky novému celistvému nátěru vůbec vidět.

Co můžete, ukliďte do sucha

Nejlepší je samozřejmě možnost skladování dřeva v garáži, dílně nebo někde v suchu. U odmontovatelných skládacích lavic sedací části odejměte, stejně jako přeneste dovnitř dřevěný nábytek. Můžete je také zabalit do ochranné fólie nebo velkých pytlů, abyste vše chránili před prachem.

Starostlivé zacházení se dřevem a péče o něj se vyplácí. Udělejte si na něj prostor jedné slunečné listopadové soboty. Budete v zimě s klidným svědomím čekat na jaro a chvíle, kdy se do pergoly či zahradního domku opět vydáte s kávou nebo pozvete přátele na odpolední posezení.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top