TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Krásné a zároveň funkční řešení? Vyberte správné dveře

Krásné a zároveň funkční řešení? Vyberte správné dveře

Upravujete domácnost a stále máte pocit, že tomu něco chybí? Možná máte ve svém interiéru nevhodné dveře. Otázka výběru těch správných přitom nemusí být vůbec složitá. Důležité je vědět, jaké máte možnosti a na jaké parametry se soustředit. V tomto článku vám přiblížíme, co může hrát roli a nad čím se zamýšlet ještě předtím, než si nové dveře začnete montovat do bytu.

Jaké dveře potřebujete?

V první řadě se podíváme na to, jaké interiérové dveře budeme potřebovat. Jiné totiž vybereme do kuchyně a jiné se hodí pro oddělení ložnice. To, jaké místnosti budou dveře rozdělovat, hraje důležitou roli při pozdějším výběru materiálu, typu a designového provedení. Všechny parametry by měly co nejvíce odpovídat výsledku, jaký požadujete. Nehledejte kompromisy, protože dokonalé řešení existuje. Jenom vám možná výběr bude trvat delší dobu, ale na kvalitu se vyplatí počkat.

Ideální pro ušetření místa

Jistě všichni známe klasické křídlové dveře. Ty mají široké možnosti využití, ale i tak existují situace, kdy nejsou příliš vhodné. Platí to hlavně v malých prostorech, kde se snažíme ušetřit každý centimetr. V takové chvíli jsou nároky na další prostor v podobě místa na otevírání křídla dveří opravdu citelné. Naštěstí existují prostorově nenáročné varianty v podobě posuvných dveří. Ty mohou být posuvné kolem stěny, nebo vsazené do stavebního pouzdra. V případě první varianty nejsou nutné velké stavební úpravy, takže jde o řešení do každého interiéru. Typ se stavebním pouzdrem navíc šetří další prostor a nenarušuje celkový interiér.

Na co nezapomenout při výběru?

Výběr dveří je podobný jako volba barvy stěny. Když zvolíte špatně, budete to muset opravit, ale když vyberete ty pravé, máte vystaráno na několik let. Hlavně si několikrát ověřte požadované rozměry. Posuvné dveře na stěnu se dají přidělat téměř kamkoliv, ovšem je opravdu důležité vybrat ten správný typ. Pokud máte dveřní otvor netradičních rozměrů, existuje možnost objednat si dveře na míru. V takovém případě mizí starosti ohledně pečlivého výběru velikosti.

Dalším bodem je volba materiálu. Dveře mohou být z masivu, z laminátu, z dýhy, opatřené folií a další. Každé z nich mají jiné přednosti a záleží pouze na vás, jaké se vám zalíbí. Zajímavou a moderní variantou mohou být skryté zárubně. Ty nejenom šetří prostor, ale zároveň jsou vhodným designovým doplňkem, protože nekazí dojem z interiéru. V rámci aktuálních trendů jsou oblíbené i světlé průhledy, díky kterým je byt příjemně prosvětlen.

Přemýšlejte nad vhodnou kombinací s dalším vybavením

Už zhruba tušíte, z jakých variant budete vybírat. Nyní přichází na řadu zakomponování do celku. Jak se bude zvolená barva dveří hodit ke stěnám a nábytku? Budou se vám líbit i po delší době? Na tyto otázky je nutné si odpovědět. Úspěch krásných dveří se často ukrývá například v detailech. Dveřní kování v podobě stylových rukojetí, madel a krásné kliky, dodají celému kousku pořádný šmrnc.

Podobnou pozornost výběru si jistě zaslouží také venkovní dveře. U nich je důležité sledovat i bezpečnostní standardy. Následně záleží na vás, jestli si zvolíte protipožární variantu, nebo se budete více zaměřovat na bezpečnost ohledně zamykání, ochraně proti vypáčení a pevné konstrukci. Roli samozřejmě hraje i vzhled, kdy se opět snažíme o co nejlepší kombinaci s vnější stranou domu.

Ať už vybíráte jakékoli dveře a nevíte si rady, nebojte se obrátit na odborníky. Ti vám jsou k dispozici ve specializovaných prodejnách, ale také přímo na internetu, takže všechno můžete zvládnout z pohodlí domova. Výsledný pocit z krásného interiéru s vyladěnými detaily bude jistě k nezaplacení.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top