TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Chystáte se do nového bydlení či rekonstruujete? Zvolte si ty správné interiérové dveře

Chystáte se do nového bydlení či rekonstruujete? Zvolte si ty správné interiérové dveře

Interiérové dveře jsou vybavením, které je nepostradatelným a které zároveň dokáže velmi změnit celkový ráz prostoru. Díky správně zvoleným dveřím i dveřním kováním lze podtrhnout elegantní, extravagantní, moderní, venkovský či nadčasový styl interiéru. Díky nim vytvoříte správnou atmosféru v dětském pokoji, ložnici ale i na chodbě, do které vstupuje návštěva jako první a dveře jsou jedním z prvků, které může zaujmout svou barvou či netradičními prvky. Z bohaté nabídky si vybere i ten nejnáročnější zájemce ať už řeší dveře klasické, nebo ty, jež vyřeší potíž s nedostatkem prostoru či potřebou vměstnat víc dveří nacházejících se blízko u sebe např. na chodbě.

Druhy interiérových dveří

V katalozích mnoha výrobců najdete interiérové dveře plné, se skleněnou výplní, doplněné o dřevěné či kovové zdobení v různých šířkách. Anebo si můžete nechat vyrobit dveře na míru co se týče rozměrů i vašich představ co se týče celkového vzhledu.

Důležitý je také použitý materiál a způsob otevírání dveří. I dle toho dělíme vnitřní dveře do vícera skupin. Někdo si přeje dveře z masivu, jiný z laminátu, hezké jsou i dveře dýha, bílé provedení dveří, další variantou jsou dveře folie. Nechcete-li klasické otevírání kdy jsou panty upevněny na levé či pravé straně, hodit se vám budou třeba dveře do pouzdra, na stěnu nebo důmyslné skládací dveře. Ti, kteří mají na dveře vyšší nároky, co se týče protipožární ochrany, kouřové či klimatické těsnosti nebo jim jde o model s tlumením hluku pak sáhnou po speciálních dveřích určených přesně pro ten či onen požadavek.

Moderní a praktické dveře, co nepřekáží

Návrháři bytů i jejich majitelé se snaží dveře navrhnout tak, aby nezavazeli, neomezovali prostor v jeho využití a také aby nepřekážely sami sobě, zvláště na chodbách nebo v jiných místnostech, jež jsou průchozí. Dříve jsme znali pouze skládací nebo posuvné dveře na stěnu, jež se odsunují k zárubni nebo podél stěny. Ty můžete použít i dnes, samozřejmě v úplně jiném, modernizovaném provedení, než před mnoha lety. Avšak novinkou a zároveň krásným řešením se staly dveře zasouvající se do stavebního pouzdra. Nechybí jim nic z elegance, jsou nadevše praktické a dle designu, který zvolíte mohou být nenápadné, ale i výrazné.

Stavební pouzdra se umisťují přímo do stěny, a to jak nalevo, tak napravo, záleží na tom, na kterou stranu je chcete zasunovat. Jestliže stavíte, při řešení dveří je potřeba myslet na zabudování stavebního pouzdra před doděláním stěny do finální podoby. Ti, kdo chtějí rekonstruovat budou muset vybourat kus stěny a zabudovat stavební pouzdro. Nenechte se ale odradit, i když budete zasahovat do interiéru možná více, než jste chtěli, vyplatí se vám to. Jde přece o místo o pohodlné bydlení ve vašem domě nebo bytě po mnoho dalších let.

Aby se vám bralo dobře za kliku

Kromě použitého materiálu, z něhož jsou dveře vyrobeny, nebo barvy či použité fólie má velký vliv i dveřní kování. Jeho provedení dotváří celkový vzhled dveří. Může být jednoduché jakoby „čisté“, mnozí ale chtějí s jeho pomocí ozvláštnit ráz dveří. Oblíbené jsou kování složené ze dvou částí, kdy je klika a otvor pro klíč instalovány samostatně. Ať už celistvé nebo dělené kování na dveře můžete vybrat v nerezovém, rozetovém, hliníkovém provedení, do moderních příbytků se často užívá i luxusní kování nebo rustikální styl.

Než vyberete interiérové dveře, nechte si poradit od odborníků. Pomohou vám vybrat takové, aby byly nejen kvalitní, ale byly zároveň co nejméně narušující váš prostor – zvláště i malých interiérů a také, aby korespondovali se stylem, v němž je interiér laděn. Jde přece o investici do vybavení, které budete využívat i desítky let.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top