TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Nábytek a příslušenství / Renovace starého stolku či poličky není vůbec složitá, zvládne ji i začínající kutil

Renovace starého stolku či poličky není vůbec složitá, zvládne ji i začínající kutil

Máte doma na půdě dlouho opatrovaný stoleček po prarodičích, příjemné a pohodlné štokrle nebo třeba poličky, jež by se daly znovu použít do ložnice či obýváku, ale museli byste je renovovat? K tomu, aby byly krásné a hezké nepotřebujete nákladný zásah odborníka. Stačí, abyste měli představu, jestli má nábytek působit domáckým stylem a chce zachovat barvu jeho dřeva, nebo jste se rozhodli pro styl provance a domácnost ladíte do bíla či pastelových barev.

StockSnap / Pixabay

Nejdříve odstraňte starý nátěr

Jestliže je nábytek nalakovaný nebo natřený, musíte z něj staré vrstvy nátěrů sundat. K tomu vám pomůže klasický smirkový papír, ale samotný v rukou by vám dal hodně práce. Proto si půjčte či pořiďte brusku. Ta zajistí rovnoměrné odstranění nečistot a nátěrů a nábytek nepoškrábe, nezpůsobí rýhy.

Oprava poškozeného nebo napadeného dřeva

Jestliže se do dřeva pustil červotoč, nebo jsou v něm rýhy či jiná poškození, je potřeba ho opravit tmelem. Nemusíte mít obavu, stačí trocha zručnosti a trpělivosti a zvládnete to. Pokud budete chtít, v prodejně vám ochotně poradí, jaké nářadí si pořídit, aby se vám pracovalo dobře a abyste vše hravě zvládli.

Ošetření dřeva proti škůdcům

Bezbarvou penetrací nábytek kompletně natřete, abyste zabránili nechtěnému opětovnému poškození škůdci. Dejte pozor, abyste omylem nekoupili zelenou nebo modrou variantu, ta se hodí na trámy, které jsou schované pod střechou a nejsou přiznané, u nábytku byste pak nemohli použít bezbarvý lak.

Poslední nátěr si vychutnejte

Ať už volíte přírodní barvu, koupíte lazuru či přímo barvu na dřevo, bude lepší nanést dvě vrstvy. Jestliže chcete, aby bylo dřevo, letokruhy vidět, můžete vybrat i lazuru, která umožní prostoupení dřeva, ale bude mít jinou barvu než dřevo samotné. Bezbarvý lak zanechá dřevo v podobě, v jaké je. No a barva, tou přetřete kompletně vše a samotné dřevo bude schované. Jestliže je kontura dřeva výrazná, bude i přes barvu patrné, kde letrokruhy jsou a kde ne.

Práce se dřevem je zábavná. Vyzkoušet si vše můžete nejdříve na desce nebo něčem, co chcete vyhodit. Budete zručnější a budete vědět, co od nástrojů i přípravků očekávat.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top