TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Zahradní nábytek: Teakový nábytek

Zahradní nábytek: Teakový nábytek

Nejčastěji používaným dřevem na výrobu zahradního nábytku je v dnešní době teak. Tato dřevina roste v zemích, které mají tropické deštné pralesy – Indie, Thajsko, Malajsie. A je považovaná za jednu z nejlepších – je velmi trvanlivá, nesesychá se, a ani nebotná. Je velmi odolná vůči vlhkosti, plísním, hnilobě i hmyzu. Její dřevo je velmi pevné, přitom opracování je poměrně snadné.

sestava

Od středověku je teakové dřevo velmi ceněným materiálem v odvětví stavby lodí. Teak má totiž jedinečné vlastnosti – díky vysokému obsahu oleje je odolné vůči vlhkosti a napadení hmyzem, dále pak dokáže konservovat s ním spojené hřebíky, šrouby a kování.

Během viktoriánské éry (rok 1800) pak výrobci nábytku experimentovali s myšlenkou využít teakový nábytek i pro venkovní účely, což se vyplatilo – lavičky vyrobené právě z teakového dřeva můžeme nalézt v některých evropských městech ještě dnes.

Zahradní nábytek z teakového dřeva má bezesporu mnoho výhod:

  1. Vynikající odolnost – jednak vůči povětrnostním vlivům (nábytek můžete nechat venku po celý rok), druha vůči plísním a škůdcům.
  2. Snadné čištění – stačí ho pouze 2x za rok omýt teplou mýdlovou vodou a v případě, že se Vám na povrchu vytvoří skvrna, vyčistíte jí za pomoci teplé vody a sody.
  3. Eco Friendly – oproti nábytku vyrobeného z plastu se jedná o zcela přírodní a recyklovatelný materiál.
  4. Vzhled – vzhledem k tomu, že teakové dřevo nemá téměř žádné suky, je jeho vzhled naprosto jedinečný.

Nábytek z teakového dřeva je vhodné 1x za rok ošetřit pomocí teakového oleje – nábytek nejprve hadříkem namočeným ve vlažné mýdlové vodě očistíme od prachu a jiných nečistot, necháme jej na slunci uschnout a poté přebrousíme povrch drátěnkou z jemných ocelových vláken, přičemž se zbavíme vystouplých vláken. Broušení provádíme vždy ve směru vláken, nikdy přes ně. Po odstranění prachu z broušení nanášíme za pomocí hadříku či štětce teakový olej, a to vždy po směru vláken. Olej necháme cca 10 minut vsakovat a přebytečné množství́ odstraníme suchým hadříkem. Doba schnutí je závislá na teplotě okolního vzduchu, nejčastěji to však bývá cca 10 – 12 hodin.

Příště si povíme něco o tom jak správně vybrat ratanový nábytek.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top