TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Nábytek a příslušenství / Spíte na kvalitním polštáři?

Spíte na kvalitním polštáři?

K tomu, abyste se ráno cítili jako znovuzrození, může výrazně přispět i kvalita polštáře, na kterém spíte. Pokud si vyberete kvalitní matraci, rošt a postel, ale výběr polštáře naopak podceníte, můžete se probudit s bolestmi krční páteře či hlavy. A takové probuzení nesvědčí o dobré relaxaci. Jaká kritéria by měl ideální polštář splňovat? Pár tipů vám přinášíme v našem článku.

Jak si vybrat?

Ti, kteří mají rádi zdravý spánek, po němž se cítí plně odpočatí a relaxovaní, vědí, že výběr polštáře by neměl záviset na doporučení známého či kamarádky – každému totiž vyhovuje něco jiného. Řídit byste se naopak měli tím, v jaké poloze spíte a také vašimi případnými zdravotními potížemi. Na těchto informacích záleží, až si budete vybírat tvar, výplň, výšku či pevnost polštáře.

Co se oblíbenosti týče, stále převažuje klasický polštář obdélníkového tvaru, nicméně ti z vás, kteří mají problémy s krční páteří nebo jim chtějí předcházet, by měli uvažovat spíše nad koupí anatomického polštáře. Ten totiž poskytne krční páteři a hlavě dokonalou oporu, stabilizuje ji v optimální poloze a výrazně tak přispívá ke klidnému spánku.

Vybírat byste si měli podle polohy, ve které nejčastěji spíte, tj. pokud spíte

  1. Na zádech – volte nižší polštář s profilem, kdy je hlava v mírném předklonu
  2. Na boku – pro vás bude lepší vyšší polštář bez profilu, kdy je tělo naprosto v rovině
  3. Na břiše – pro tuto polohu musíte zvolit polštář se speciálním profilem, který podpírá ramenní a hrudní část těla.

Druhy anatomických polštářů

Druhů anatomických polštářů je na trhu mnoho a vyrábí se z různých materiálů. Nejoblíbenějším z nich je viscoelastická nebo polyuretanová pěna.

Anatomický polštář z viscoelastické pěny se vlivem tělesné teploty poddá a vytvaruje, a tím stabilizuje hlavu a krční páteř v optimální poloze a přispívá ke klidnému spánku uživatele. Polyuretanová pěna je dostatečně vzdušná a pružná a zajistí krční páteři také dobrou oporu.

Někdy se může stát, že člověk, který spal dlouhou dobu na obyčejném polštáři a rozhodl se přejít na anatomický, má s tímto přechodem problémy. Šíjové svaly jsou totiž navyklé na špatnou polohu a po přechodu na anatomický tvar polštáře se mohou dostavit bolesti či ztuhnutí svalů. Do 14 dnů by však tyto problémy měly odeznít – tělo si jen potřebuje na nový typ polštáře zvyknout.

Všechny anatomické polštáře mají z hygienických důvodů potahy, které jsou snímatelné a lze je prát v pračce na 60 °. Vyrábí se také v různých tvarech, aby vyhovovaly při různých polohách spaní – jejich hlavní funkcí je totiž tvarování dle krční páteře a hlavy.

Pokud si nejste jisti, který z anatomických polštářů zvolit, poraďte se raději s odborníkem. Uvidíte, že pak budete spát lépe a zdravěji.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top