TOPlist
26. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak se zbavit slimáků?

Jak se zbavit slimáků?

Také máte zahrádku, na níž se snažíte vypěstovat oblíbenou zeleninu či ovoce, ale vaši práci vám úspěšně maří nevzhlední slimáci v barvě různých odstínů hnědé barvy? V tom případě vás jistě zajímají možnosti, jak se těmto požíračům všeho dobrého bránit. Zde jsou tipy, které můžete vyzkoušet, případně je různě kombinovat, abyste šanci na likvidaci či odehnání slimáků ještě zvýšili.

Navštivte drogerii nebo prodejnu domácích potřeb

V obchodech jsou volně k dostání různé přípravky na hubení škůdců. Najdete zde přípravky na mšice, hlodavce, odpuzení krtků i na hubení slimáků. Nejsou cenově drahé a fungují na principu přilákání slimáků, které po ochutnání návnady uhynou. Dají se pořídit i přípravky, které umístíte kolem plochy, kterou chcete chránit a tak je od návštěvy zahrádky odradit.

Obrana svépomocí

Plže můžete jednoduše sesbírat, polít je horkou vodou nebo vysypat do potoka. Stejně tak je můžete přejet nebo odnést někam do lesa.

Spousta lidí zkouší i podomácku připravené pasti. Jednou z nich je umístění nádoby s pivem na záhonky. Pivo slimákům voní, vlezou do nádoby a ven už se jim nepodaří dostat. Stejně funguje, umístíte-li na pole nádobu s vodou, do níž rozmělníte kvasnice.

Další rada zní, abychom kolem záhonů udělaly pruhy široké cca 10cm z pilin, hoblin nebo rozbitých skořápek od ořechů nebo vajíček. Ty polejte kávou či colou, drceným tuhým podpalovačem nebo suchým lihem. Všechny uvedené malé částečky jsou pichlavé, řežou a pro slimáky jsou nepříjemnou překážkou, kterou musí za potravou překonat. Navíc kofein ještě umocní sílu, ochromuje totiž nervovou soustavu plžů a je pro ně proto velmi odrazující.

Při odstraňování slimáků lidé používají i sůl, stačí slimáky posolit a agresivní sůl je zabije. Tento způsob je ale nehumánní a slimákům musí způsobovat velmi necitlivou smrt.

Vyzkoušejte toho co nejvíce, sbírejte, posypte okolí, braňte svou úrodu. Slimáci za sezónu sežerou až kilogram potravy, je-li jich tedy na zahradě více, úrodu spolehlivě zlikvidují. Proto nečekejte a zasáhněte co nejdříve.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top