TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak pěstovat klematis neboli plamének

Jak pěstovat klematis neboli plamének

Také jste se zamilovali do klematisu, jež se pne podél pergoly u sousedů? Nebo jste ho zahlédli na terase přátel? Není nic snadnějšího, než si vybrat některou z jeho odrůd a ozdobit si jím svoji zahradu.

Kde jej umístit?

Klematis má rád světlé a teplé stanoviště. Jsou i odrůdy, které snesou slunce i polostín, ale stín má rádo jen pár z nich. Výborné je, když je umístíte za nízké pololežící keříky nebo trvalky, čímž mu zajistíte stínění kořenů a zachování vlhkosti zeminy. Nesaďte ho do míst, která nejsou chráněna před větrem, neprospíval by a stejně tak jej nikdy nesázejte na severní stranu.

Kdy je vhodný čas pro výsadbu

Plamínek můžete sázet právě nyní tedy v srpnu – říjnu, nebo na jaře a to v dubnu – květnu. V těchto měsících se ujme naprosto snadno. Vysadit jej můžete i v jiných měsících, ale to o sazeničku budete muset více pečovat. Plaménku je důležité pořídit i trvalou oporu v podobě dřevěné mřížky, kovové síťky nebo jiných variant, které jsou běžně k dostání v hobby marketech.

Sázení a přesazování

Místo, kde budete klematis sázet, by mělo být bohaté na živiny i humus, nesmí být příliš mokré, takže pod klematis můžete umístit hrubý štěrkopísek či drenážní štěrk. Suchá, mokrá, studená, jílovitá nebo těžká půda jsou pro plamének nevhodné.

Pokud chcete klematis přesadit, je to možné. Ideální doba pro přesazování je brzy na jaře, nebo po odkvetení. Rostlinu zkrátíme (výhony) na cca 70 cm, obryjeme kořeny a s balem přemístíme, kde chceme.

Jáma by měla být 50 – 60 cm hluboká i široká. Na dno umístěte drenážní štěrk, na něj kvalitní zeminu smíchanou s kompostem, zahradním substrátem či hnojem. Sazeničky namočte před výsadbou na hodinu do vody. Při výsadbě ji umístěte o 5 cm hlouběji, než byla v květináči, v němž jste si ji přivezli ze zahradnictví. Také ji směrujte směrem k opoře – už nyní větvičky namiřte na stranu, kde potřebujete. Zeminu přitlačte k sazeničce a dobře polejte. Následná zálivka je důležitá, nesmí však dojít k přemokření. Nakonec přivažte výhony k opoře.

Co se týče hnojení, stačí rostlinku hnojit až následující rok na podzim.

Klematis můžete vysadit i do nádoby, důležité je, aby měla dostatečně velký objem – i 20 litrů. Na zimu je důležité rostlinu přemístit do sklepa, zamezit mrazu, případně ji zakopat do země na zahradě.

Plamínek je nádherná rostlina, která rozehraje vaši zahradu barvami. Volete od bělavé přes růžovou po fialovou a zpříjemněte si posezení na terase či v altánku.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top