TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jalovec šupinatý vynikne v každé zahradě

Jalovec šupinatý vynikne v každé zahradě

Uvažujete nad ozvláštněním vaší zahrady tvarovaným stromem a nemáte ponětí, kterou dřevinu z rozsáhlé nabídky vlastně vybrat? V tom případě vás možná zaujme jalovec šupinatý, kterého vám nyní představujeme.

1

Jalovec v přírodě

Pokud bychom se jalovce šupinatého vydali pozorovat do přírody, museli bychom až do dalekého Afghánistánu, Číny nebo Tchajwanu. Obvykle přitom roste buď jako půdopokryvný či rozložitý keř. Často se rozrůstá i do malého stromku.
Jehlice mají ostře špičatý tvar a šedavě zelenou barvu. Šištice poté vzdáleně mohou připomínat bobule, přičemž se zbarvují modročerně. V každé šištici objevíme pouze jedno semeno. Odrůda „Blue Carpet“ patří mezi velice nízké keře. Dokáže se přitom výrazně rozrůst do šířky.

Nenáročné pěstování

Požadavky pro pěstování jsou prakticky shodné jako u všech ostatních jalovců. Tento druh má rád slunné stanoviště. Nemusíte se obávat ani vystavit jej horkým letním dnům, stejně dobře snese i některé zimní mrazy. Poskytněte mu nejlépe lehkou propustnou písčitou půdu.
Naopak se určitě vyhýbejte trvale přemokřené půdě, která by mohla mít na tento jalovec neblahý vliv. V zahradě nejlépe vynikne ve vřesovištích, skalkách nebo i v nádobách.
Rozhodně se nebojte ani tvarování. Popisovaná odrůda řez nevyžaduje, na druhou stranu jej velmi dobře snáší, a proto si snadno můžete vykouzlit úchvatnou bonsaj. V teplých letních dnech rovněž oceníte i krásně provoněný vzduch, o který se postarají uvolňující se silice.
Pro více informací navštivte web www.okrasne-stromy.cz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top