TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak využívat zahradu naplno? Nechte si poradit.

Jak využívat zahradu naplno? Nechte si poradit.

Jestliže máte to štěstí, že bydlíte v domku se zahradou, je dobré využívat ji co nejvíce. Jestliže nemáte děti, můžete plochu rozdělit na okrasnou a užitkovou část.

Okrasná část zahrady

Okrasná zahrada nabízí velké možnosti. Dá se zde vytvořit jezírko, skalka, nebo plochu osázet keři, tůjemi a okrasnými travinami. Velmi hezky působí, když podél plotu vytvoříte pás bez trávy, který osázíte vyššími i pnoucími se keříky, mezi ně vysázíte tulipány, pivoňky, chrizantémi a třeba astry, čímž zajistíte, že v každém ročním období bude pruh každou chvíli kvést. Doplnit můžete i bylinky, které nejen hezky vypadají, ale mají i praktické využití v kuchyni nebo interiéru.

Nezapomeňte si do zahrady umístit i lavičku nebo jiný druh posezení, abyste se mohli z krásy a vaší práce kochat kdykoli se vám zlíbí.

Užitková část zahrady

Pokud rádi zahradničíte, část zahrady si jistě nechte i na malé políčko. Zde můžete vysázit běžnou zeleninu, ze které se pak s příchodem léta budete radovat. Skuteční pěstitelé si rádi vysadí i česnek, a tak si zajistí, že bude skutečně silný a zdravý. Jestliže máte pole větší, stojí za to na část vysázet i brambory a jahody. Sice zaberou víc místa, ale chuť, jež domácí ovoce a zelena má, jistě stojí za to.

Myslete i na děti a hosty

Dalším prostorem na zahradě může být ten určený pro děti. Na mnoha internetových stránkách se dá koupit zahradní houpačka, domeček, skluzavka či píškoviště a mnohé jiné, a tak zajistit radost ze zahrady i těm nejmenším.

Pro sebe i pro případné hosty uděláte krásným místem na zahradě část s altánem. Ten se dá pořídit otevřený i uzavřený, do větších pak lze umístit např. krb a tak mít zastřešenou plochu s posezením, kde se i teple najíte, aniž byste museli krb uklízet do garáže či dílny.

Ať už je vaše zahrada malá, nebo velká, budete-li trpěliví a vložíte do ní svůj čas a chuť zvelebovat, jistě

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top