TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jak na zateplení fasády?

Jak na zateplení fasády?

Trápí vás neustále se zvyšující ceny energií? Přemýšlíte, kde na energiích co nejvíce uspořit? Investujte do zateplení vašeho domu a ušetřete na energiích spojených nejen s vytápěním, ale také s klimatizováním interiéru. Vhodným a správě provedeným zateplením lze docílit až 30% úspor nákladů.1153-1304456666

Výhody zateplení fasády domu

Investicí do zateplení fasády můžete ušetřit až polovinu nákladů na energie. Jedná se tedy o investici, která se vám mnohonásobně vrátí, a to nejen v úsporách, ale také ve zvýšení komfortu vašeho bydlení. Zateplením fasády zajistíte pohodou sobě i své rodině, ulevíte své peněžence a zároveň pomůžete chránit životní prostředí.

Vnější zateplení fasády je také ochranou vrstvou vašeho domu před nepříznivými vnějšími klimatickými podmínkami, jako je vítr, déšť, mráz, ale i příliš velkého horko. Zateplení může vést ke snížení pronikání hluku z okolního prostředí.

Přínosy zateplení fasády domu

  • snížení energetických ztrát
  • snížení nákladů na vytápění domu a ohřev vody
  • prodloužení životnosti konstrukce
  • tepelná i zvuková izolace
  • zlepšení akumulačních schopností zdiva
  • zvýšení tržní hodnoty nemovitosti
  • ekologická a zdravotní nezávadnost

Druhy zateplení

Zateplení fasády lze prakticky provést dvěma způsoby:

  1. Kontaktní zateplení fasády – Kontaktní zateplení je častěji používaným způsobem zateplení fasády, a to z důvodu snazšího provedení samotného zateplení.
  2. Provětrávaná fasáda – Provětrávaná fasáda dovoluje, oproti kontaktnímu zateplení, zdivu lépe dýchat a má o něco lepší zvukovou izolaci.

Kontaktní zateplení fasády

Kontaktní zateplení je tedy častěji používaným typem zateplení fasád domů. Je to z toho důvodu, že provedení samotného zateplení je snazší nežli u provětrávaných fasád. Jako izolant je používaná minerální vata nebo pěnový polystyren.

Postup kontaktního zateplení fasády

  1. Než začneme fasádu zateplovat, musíme ji důkladně očistit, zbavit starých a uvolněných částí, případně různých doplňků, jako je například hromosvod, větrací mřížky, apod.
  2. Poté je vhodné provést penetraci fasády, aby lépe přilnuly podkladní a lepící vrstvy.
  3. Dalším krokem je montáž zakládacích soklových lišt, do kterých jsou následně vloženy izolační desky.
  4. Izolační desky nalepíme na terč pomocí štěrkového tmelu, přičemž postupujeme směr od odspoda nahoru.
  5. Izolační fasádní desky vkládáme podobně jako cihly.
  6. Izolační desky ukotvíme pomocí talířkových hmoždinek s plastovým trnem. Použijeme alespoň 4 hmoždinky na 1m2. Na rohy fasád se doporučují rohové lišty s perlinkou, které je náležitě zpevní a tím uchrání před poškozením.
  7. Poté je potřeba přeštěrkovat celou plochu fasády štěrkovým tmelem. Tentokrát postupujeme směrem odshora dolů. Celý postup několikrát opakujeme, dokud nevytvoříme vrstvu alespoň 3-5 mm.
  8. Do štěrkového tmelu vložíme armovací tkaninu, neboli perlinku. Ta musí být tmelem zcela překryta.
  9. Po zaschnutí stěrkové vrstvy můžeme začít s aplikací omítky. Nejprve naneseme penetraci, která zajistí vyšší přilnavost a sníží savost podkladu.
  10. Následně použijeme akrylátový tmel, kterým zatmelíme spáry okolo oken a dveří.
  11. A nyní můžeme nanést závěrečnou omítku.

Provětrávaná fasáda

Provětrávaná fasády je méně používaným způsobem zateplení, a to proto, že tento postup je poměrně náročný, oproti kontaktnímu zateplení fasády domu. Tento typ zateplení je doporučován u budov se zvýšenou vnitřní vlhkostí. Pro obložení jsou používány OSB nebo různé fasádní desky (betonové, kovové, apod.). Izolačním materiálem je minerální vata ve tvaru desek.

U zateplení způsobem provětrávaných fasád je izolační materiál, minerální vata, vkládán do již připravených roštů. Tyto rošty jsou od domu odsazeny, čím vzniká mezera, díky níž dochází k neustálému proudění vzduchu podél stěn domu. Neustále proudící vzduch zamezí vlhnutí stěn. Na vrstvu izolačního materiálu je následně položeno obložení, tedy finální pohledová část.

Určitě se do rekonstrukce nepouštějte sami

Jelikož je zateplení fasády domu poměrně technologicky i časově náročné, doporučuje se přenechat ho specializovaným firmám. Pokud se rozhodnete pro zateplení vašeho domu, rozhodně je dobré popřemýšlet o celkovém zateplení. Kromě zateplení fasády dojde také k rekonstrukci oken a dveří, izolaci střechy, zateplení neobývané půdy a odizolování podlahy nad sklepními prostory.

Za informace ke zpracování tohoto článku děkujeme firmě morez stavební s.r.o. – zateplení fasád České Budějovice.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top