TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Zjistili jsme za vás: jsou izolační PUR pěny škodlivé?

Zjistili jsme za vás: jsou izolační PUR pěny škodlivé?

Někteří prodejci izolací vyzdvihují stříkané pěny do nebes, jiní jim vyčítají spoustu nedostatků – mezi nimi také zdravotní závadnost. Jak je to však s tímto argumentem doopravdy? Mohou stříkané izolační pěny poškodit vaše zdraví a/nebo životní prostředí? Zjistili jsme to za vás.eiCd0TKgjrqseXy3SHpGdxkYjhMALuZ_FPlQDMXkTbDlZKjxE37N7lJBlEtezaDXW1msY0U

Argument o závadnosti izolačních PUR pěn má historické základy – pěny se poprvé začaly používat už v polovině 20. století (zejména ve Spojených státech amerických) a vedle skvělých izolačních vlastností měly také jeden fatální nedostatek: obsahovaly freony. Tehdy však tento problém vůbec nikdo neřešil – zájem o životní prostředí byl až do 80. let 20. století minimální.

Teprve v souvislosti s ostrou kritikou používání freonů a postupným zakazováním jejich používání se výrobci izolačních pěn chytili za nos a začali intenzivně pracovat na tom, aby jejich materiál freony neobsahoval. A zadařilo se – už na začátku 90. let zbavili pěny nebezpečného freonu CFC 11 (který způsoboval ztenčování ozónové vrstvy) a splnili tak požadavky, které na ně Evropská unie i uvědomělí evropští zákazníci kladli.

Postupem času dokázali přední evropští výrobci vytvořit z PUR (případně PIR) pěn perfektní izolační materiál, který nemá žádnou chuť ani aroma, neuvolňuje žádné látky do ovzduší ani v čase nijak nemění své vlastnosti. Není divu, že nechutná ani hlodavcům a netvoří se na něm plísně. Dokonalou ukázkou takové pěny je německá PUR-Systems GmbH, kterou u nás aplikuje např. společnost Invest Star.

Co z toho vyplývá? Pokud si svůj dům nebo byt zateplíte prověřenou pěnou evropského původu a zavoláte si na její aplikaci prověřenou firmu, máte jistotu, že žádné škodlivé látky ani freony obsahovat nebude. Ať už vám obchodní zástupci firem prodávajících polystyren nebo minerální vatu budou tvrdit cokoliv.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top