TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Tajemství útulného domova

Tajemství útulného domova

Představy o tom, jak by měl vypadat a fungovat domov, má každý asi jiné. Co vlastně tvoří to příjemné a útulné uvnitř domu či bytu? Je to designový nábytek, nebo spousta suvenýrů z cest či koberce a polštářky? Bílé zdi, kovové doplňky, sterilní čistota? Poličky, květiny, zvířata, provozní nepořádek? Vkus lidí se různí, někdo si pozve architekty, jiný si rád vyrobí a nazdobí byt sám. Nejdůležitější je, aby se všichni cítili ve svém domově příjemně a nebáli se pozvat návštěvu.

Nenechat se zaplavit zbytečnostmi

Postupem let se v domácnosti hromadí věci, nábytek, nádobí, oblečení. Spousta z těch předmětů má svůj příběh a je velmi těžké se s nimi rozloučit. Pokud se ale nedokážeme zbavit nepotřebných věcí, stane se z domova nepřehledné skladiště, které bude své obyvatele dusit. Dobrým zvykem je jednou za čas (může to být nějaké konkrétní datum) třídit šatstvo, výtvory dětí, domácí spotřebiče a vyhazovat nebo někomu věnovat to, co už nepoužíváme.

Pravidelný úklid

Domov, který nám poskytne útočiště, kde můžeme relaxovat a nabíjet se energií, kam se nebudeme stydět pozvat přátele na kávu, by měl být především uklizený, ať si pod tím představíme cokoli. Existují různé tipy jak alespoň základního pořádku dosáhnout – třeba každý týden v měsíci pořádně uklidit jednu místnost, hlídat, aby se nehromadily věci na kritických místech, zautomatizovat si úklidové návyky atd.

Vlastní kout pro každého člena domácnosti

Někdo lepí lodě, jiný si rád čte, další cvičí na rotopedu. Ideální situace je, když může mít každý člověk (i pes nebo kočka) svůj kout, kde má své soukromí a své oblíbené věci. Stejně tak důležitý je společný prostor, kde se mohou všichni členové sejít a trávit čas společně, a je jedno, jestli to bude kuchyně, obývací pokoj nebo hala. Tam by se měli cítit všichni dobře.

liska

Modernizace a úpravy domova

Po pár letech přichází vždy čas na větší změny a modernizaci bydlení. Kvůli rostoucím dětem je potřeba přeorganizovat místnosti, vyřešit úložný prostor, rekonstruovat koupelnu, vyměnit nábytek. To jsou změny, které se dají předpokládat a rodina se na ně může dopředu připravit tím, že si vytvoří potřebné finanční prostředky. Ideálně se k tomu hodí stavební spoření. Svými vklady si členové domácnosti vytvářejí nárok na výhodný úvěr. Rodina může do jednoho projektu spojit smlouvy všech jejích členů, a tím se investiční možnosti rodiny zvětšují.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top