TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Reality / Zájem o byty je v Praze rekordní, nákupu nahrávají levné hypotéky

Zájem o byty je v Praze rekordní, nákupu nahrávají levné hypotéky

Z odhadů developerů se letos v Praze prodá více bytů, než se prodalo před začátkem finanční a hospodářské krize. Důvodem jsou hlavně levné hypotéky.

Developeři v Praze prodali za první tři kvartály letošního roku o pětinu více bytů než ve stejném období v minulém roce. Tento vzestupný trend trvá již pět let a čísla prodejů bytů se dostávají na úroveň před začátkem finanční a hospodářské krize. V roce 2007, posledním roce před krizí, se v Praze prodalo 5 356 bytů. Odhady pro letošek ale očekávají okolo 5 600 prodaných bytů.

Nákupům nahrávají především nízké úroky hypoték a ceny bytů, které se stále drží relativně nízko. V příštích letech se ale s příznivým vývojem ekonomiky očekává jejich růst. V současné chvíli se tedy s nákupem bytu nevyplatí otálet.

finep_01

Noví zájemci o byty: singles

Byty si v poslední době začíná pořizovat i relativně nová skupina zájemců. Takzvaní singles, lidé ve věku 25-40 let žijící dobrovolně sami bez partnera, si čím dál častěji kupují byty v kategorii 1+kk nebo 2+kk. Vnímají to jako investici, která jim v budoucnosti může zajistit další příjem.

V posledních dvou letech se poptávka singles po bytech více než zdvojnásobila. Mají zájem většinou o byt s dobrým spojením do centra města, kvalitním vybavením a designem.

finep_02

Z nabídky bytů v Praze 5, 9 a 10 si vybere každý

Nejen pro singles, ale zejména pro rodiny s dětmi jsou dobrou volbou byty v Praze 5, které jsou součástí projektu Kaskády Barrandov. Rezidentům nabízí bydlení ve vyhlášené lokalitě, zároveň ale uprostřed zeleně. Další nové byty jsou k dispozici v projektu Britská čtvrť, kde jsou všechny prostory bezbariérové a stanice metra Stodůlky je vzdálena pouhou 1 minutu chůze.

Zájemci o bydlení v Praze 9 by si neměli nechat uniknout byty ve vysočanském Harfa Parku. Potěší jak milovníky sportu (za domem vede 3,5 km dlouhá cyklostezka), tak i příznivce nočního života. Ještě více sportovního vyžití pak nabízí byty v Prosek Parku, kde je snadno dostupná i letní bobová dráha. Dostupnost do centra zajišťuje nová stanice metra C – Střížkov.

finep_03

Pro kvalitní bydlení ale i jako zajímavá investice mohou posloužit nové byty v Praze 10. Hostivařské byty z projektu Nad Přehradou jsou díky klidné lokalitě plné zeleně ideální volbou pro rodiny s dětmi, Malý háj ve Štěrboholech nabízí i něco navíc pro milovníky sportu. Pouze 10 minut jízdy je vzdálen Golf Hostivař a jistě potěší i nová víceúčelová sportovní hala.

finep_04

Samozřejmostí u všech projektů je občanská vybavenost v blízkém okolí. Rezidenti tak mají snadno dostupné obchody, školky i lékaře.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top