TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Šest tipů na úklid pomocí domácích surovin

Šest tipů na úklid pomocí domácích surovin

K úklidu patří kromě hadrů a houbiček neodmyslitelně také čisticí prostředky, bez kterých by pořádek a čistota nikdy nemohly být dokonalé. Namísto chemických přípravků ale můžete bez potíží použít i běžně dostupné ekologické domácí suroviny, které si mnohdy navíc poradí i lépe. Pokud nevíte, které na co použít, prostudujte si pečlivě následující řádky. Po odzkoušení uvedených tipů budete žasnout, co dovede například obyčejný citron, jedlá soda nebo sůl za pár korun.

1. Jedlá soda

Jedlá soda je skvělým pomocníkem pro čištění nejhorších nečistot v kuchyni i koupelně. Smícháte-li jedlou sodu s vodou v poměru 1:1, vznikne vám účinná pasta vhodná k čištění sporáku, džezu, umyvadla, toalety i sprchového koutu. Poradí si s usazeninami i mastnotou, proto ji využijete klidně i na drhnutí hrnců či plechů. Jedlá soda čistí a také pohlcuje pachy, proto je například skvělá i jako sypký čistič koberců. Stačí posypat koberec, nechat hodinu působit a pak vysát.

2. Ocet

Mastnota, mýdlové skvrny nebo vodní kámen jsou ty tam, pokud proti nim zabojujete pomocí octa.  Na čištění a vyleštění vnitřku myčky, oken nebo zrcadel je ideální. Jako bonus vám navíc pomůže i v boji proti bakteriím a plísním.

3. Citron

K čištění i provonění domu zároveň je ideální šťáva z citronu. Citron totiž příjemně voní, ale také dezinfikuje. Navíc si dokáže skvěle poradit i s vodním kamenem na vodovodní baterii, dřezu, umyvadle, nebo i v rychlovarné konvici. Stačí aplikovat citronovou šťávu a nechat působit třeba přes noc. Pozor ale na povrch z nerezu. Ten by mohl citron poškodit. Na čištění a bělení spár mezi kachličkami je ideální pasta z citronové šťávy a jedlé sody.

4. Škrob

Kukuřičný nebo bramborový škrob je perfektní na čištění oken. Stačí smíchat lžičku přípravku na nádobí, lžičku škrobu a tři litry vody. Mimo to je škrob také známým pomocníkem pro udržování krásného vzhledu prádla, stejně jako odstraňování mastných skvrn z textilu. Méně známý je pak také fakt, že škrobem s vodou skvěle vyleštíte stříbrné šperky nebo příbory.

5. Sůl

Sůl je ideální čistič pro kuchyň, a to ať už jde o kovový sporák, nebo dřevěné poličky. Sůl pomáhá především od mastnoty, kdy i nejhorší mastné skvrny je možné zlikvidovat posypáním solí. Pak stačí jen nechat působit.

6. Olivový olej

Jakkoliv to zní zvláštně, i mastným olejem se dá uklízet. Zejména povrch nerezových hrnců a dřevěný nábytek při použití olivového oleje prokoukne.

“Tip: Na čištění sklokeramické varné desky používejte pouze mikroténové ubrousky a jemné houbičky. Vším ostatním lesklý povrch snadno poškrábete.

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top