TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak pěstovat angrešt, malé bobule plné vitamínů

Jak pěstovat angrešt, malé bobule plné vitamínů

Angrešt je v našich končinách důvěrně znám, ve většině případů se k němu dostaneme skrze vlastní pěstování na zahrádce nebo od svých zahrádkářsky založených přátel a členů rodiny. Angrešt se v klasických obchodních řetězcích příliš neobjevuje a pokud, tak v nějaké upravené podobě. Angrešt se tak stává výsadou tuzemských pěstitelů, kteří ho následně prodávají na farmářském trhu. Pokud disponujete vlastním pozemkem, nemusíte být na nikom závislí. Vypěstujte si vlastní.

Kdy angrešt vysadit

Angrešt se vysazuje v podzimním období, které je pro něj naprosto ideální. Nesmíte však otálet a vše stihnout ještě před zamrzáním půdy, aby se kořeny stačily řádně uchytit a rozrůst se. Díky tomu bude angrešt schopen využívat zimní vláhu a poskytnout svému pěstiteli bohatou úrodu.

Pokud je to nevyhnutelné, můžete sazenice angreštu vysadit i na jaře. V takovém případě vyčkejte na správnou chvíli, kdy se klimatické podmínky uklidní a pominou nebezpečné ranní mrazíky.

Vhodné podmínky pro pěstování angreštu

Angrešt, stejně jako jiné rostliny nebo ovocné stromky, potřebují co nejlepší podmínky pro svůj ideální růst. Právě z těchto důvodů se angrešt vysazuje na místech s dostatečnou vlhkostí. Pro angrešt je sucho velmi nebezpečné. Mimo jiné sledujeme i stav půdy. Nejvhodnější je neutrální až mírně kyselá půda. V obou případech musí být zemina bohatá na živiny. Vysazování angreštového stromku je velmi jednoduché, stačí vykopat mělkou jamku, vystlat ji kompostem smíchaným s vykopanou ornicí. Dbejte na prostorné místo, kde proudí dostatek vzduchu. Naprosto nejlepším místem je stinný úkryt pod korunou stromu.

Ochrana a omlazovací řezy

Pro maximální výnos angreštových plodů je vhodné jej vysazovat ve skupinách a to hned vedle sebe. Pokud máte odrůdy s větším vzrůstem nezapomeňte na podporu v podobě zapíchnutého kůlu do země, pak stačí k této opoře větve přivazovat. V zimních nečasech se nesmí opomenout na zákryt půdu v okolí stromku kompostem, tak předejdete k přílišnému promrznutí.

V rámci omlazení se každý rok na jaře uchýlíme k řezům. Pokud jde o úplně nový stromek, tak se v prvních dvou letech zkracují výhony, tím se zamezí k přílišnému vypařování vody ze stromku. Následující roky zkracujeme o polovinu hlavní výhony. Po uplynutí pětiletého období odstraňte všechny staré větve a ponechte si jen ty mladé.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top