TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Pěstování orchidejí v bytě? Ano, je to možné

Pěstování orchidejí v bytě? Ano, je to možné

Začínající pěstitelé jsou k orchidejím celkem odtažití. Bojí se neúspěchu při pěstování a zároveň se tento strach mísí s obavou náročnosti. Pokud si vyberete vhodnou odrůdu, můžete si orchidej celkem snadno vypěstovat i v panelovém bytě a kochat se tak její krásou naprosto kdekoliv.

Orchideje jsou oblíbené pro svůj exotický a nesmírně půvabný vzhled. Stává se tak ozdobou jakéhokoliv pokoje. Tyto rostliny znali naši předci před tisíci lety. Ve velké většině vyžadují tropické klima, ale naleznou se i typicky české orchideje. Ve svém bytě můžete pěstovat teplomilné tropické druhy.

Orchideje potřebují světlo

Orchideje pro svůj růst vyžadují dostatek slunečního záření. Ty méně náročnější druhy vám budou prospívat na jižní i východní straně klidně na parapetu okna. Západní strana je problematická silnější intenzitou tepla, které by listy orchideje přehřívaly. V případě, že máte choulostivější druhy budete si muset na zimní sezónu sehnat speciální zářivky.

Vhodný substrát a teplota

Zde neprovádějte žádné experimenty a zakupte si speciální směs přímo vyrobenou pro orchideje. Pokud se pustíte do míchání zcela vlastního substrátu, zjistíte, že jde o velmi náročnou práci. Na dno květináčů dejte dřevěné uhlí a vločkový polystyren. Optimální teplota pro ideální růst květin by se v zimě neměla dostat nad 20°C. V nočních hodinách je důležité srazit teplotu o 4°C, což zajistíte větráním. Léto je na tom stejně, orchideje snesou i vyšší teploty, jelikož je den delší, v noci jim poskytněte větranou místnost.

Zálivka a vlhkost pro orchideje

Zde záleží na klimatických podmínkách vašeho bytu. V případě, že vaše místnosti trpí na suchý vzduch, stačí orchideje po ránu rosit rozprašovačem. Všeobecně se traduje, že orchideje milují vlhké prostředí, proto je nedávejte nad radiátor, kde by se jim nemuselo líbit. Orchideje v létě zalévejte každý den ráno. Za normálních okolností postačí zalévat jedenkrát týdně. Substrát nechte vždy pořádně proschnout a následně zalévejte znovu.

Důležitý krok se skrývá v používání vody. Orchideje jsou zvyklé na vodu téměř ochuzenou o soli. Vodovodní voda je tvrdá a naprosto nevhodná, pořiďte si proto klasický vodní filtr. Rovněž dobrou a nejlevnější variantou je zachytávat dešťovou vodou.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top