TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Chcete si v létě pochutnat? Naučte se jak sázet maliny!

Chcete si v létě pochutnat? Naučte se jak sázet maliny!

V obchodech se objevují pouze v letních sezónách a přece si je moc často nekupujeme. Jejich cena je natolik vysoká, že jde spíše o zpestření naší tabule než o pravidelnou pochutinu. Výhodu mají všichni ti, co se maliny nacházejí na jejich zahrádkách nebo pozemcích rodičů a babiček. V případě, že disponujete potřebným místem, můžete si je vypěstovat také, maliny jsou velmi nenáročné a rostou prakticky úplně sami. Na mnohých zahrádkách se rozšiřují jako plevel a každým rokem se mohou zase posunout o nějaký ten kousek dál, dokonce i k sousedům. Naučte se maliny pěstovat dle našeho jednoduchého návodu a zkroťte si je do svého požadovaného tvaru.

Nároky na pěstování malin

Pokud se budeme bavit o nárocích, které maliny vyžadují, tak to nevydá ani na malou dvojstranu klasického školního sešitu. Jak již bylo řečeno na samém začátku, maliny si dokáží žít svým vlastním životem. Na pěstitelích zůstává jen omlazování a kontrola nemocí, aby byly maliny ve výsledku velké a šťavnaté. Poskytněte malinám kyprou půdu s dostatečnou dávkou humusu a uvidíte, že budou vaše plody o mnoho lepší než je tomu v obchodech. Malinám se však daří i na méně kvalitních půdách, proto jsou k vidění snad ve všech lesích, kde rostou na divoko. Vyvarujte se sadbě pod stromy, maliny mají tendenci se vytahovat, při čemž jejich stonky slábnou a plody nemají takovou hodnotu. Také se vyvarujte časté zálivce, vlhká půda jim z dlouhodobého hlediska nesvědčí.

Pěstování malin na opoře a jejich hnojení

Pro pěstování malin na opoře volíme klasickou opěrnou drátěnku ve tvaru I. Jedná se o rovně osazené sloupky, kde jsou příčně vedeny dráty ve výškách 0,8cm a 1,2 až 1,6m nad povrchem půdy. Vyzkoušet můžete i oporu ve tvaru V a T. Jak už jsme uvedli, maliny se dokáží zcela bez zásluh pěstitele rozšířit do celé zahrady. Pokud však chcete mít kvalitní plody, přidávejte každým třetím rokem organická hnojiva v podobě vyzrálého hnoje a to v dávce cca 50 kg na 10m čtverečních. Při zasazení jarních sazenic vyčkejte 2 až 3 týdny a přihnojte dusíkatým hnojivem. Maliny napadá houbová choroba, která ničí kořínky a tím odumírají celé maliny, pro záchranu i prevenci je vhodné stříkat fungicidními přípravky.

Jak správně maliny vysazovat

Maliny se sázejí na období 8 až 12 let. Právě z těchto důvodů je dobré se při výběru sazenic neunáhlit. Kupujte jen zdravé sazenice z míst, kde známe původ a odrůdu. Sazenice se vysazují na podzim do připravené půdy, kterou dokonale zbavíte plevelu. Sázet se může i na jaře nebo lehce v předjaří. Jamky udělejte rýčem o rozměru 30×30 a kořeny zasypte vysoko jakostní zeminou. V podzimním vysazování nezapomeňte přihrnout půdu ke kořenům pro ochranu před mrazíky. Ihned po vysazení seřízněte 2 až 3 pupeny v nadzemní části, tím se rostlina nebude zbytečně oslabovat.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top