TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Ubraňte se nejen upírům, naučíme vás jak sázet česnek

Ubraňte se nejen upírům, naučíme vás jak sázet česnek

Česnek je vhodný snad do všech pokrmů na českém stravovacím stole. Jde o skvělé ochucovadlo polévek, omáček, masových směsí, marinád. Někteří lidé si ho dokonce dávají s ovocem. Výborný salár míchaný s ananasu, česneku a kokosu je doslova pamlskem. Ovšem, jak si ho vypěstovat na své zahrádce, abychom nemuseli kupovat ten čínský pomíjivých kvalit? Stačí trocha kvalitní půdy a vaší péče.

Moření česneku

Česnek je vhodné rozdělit na jednotlivé stroužky o mnoho dříve před vlastní výsadbou. Můžete tak učinit i v průběhu září. Nezapomeňte takové stroužky do 12 hodin usušit do výsadby uložit na bezpečné a především suché místo. Přípravek SULKA by měl tvořit základ mořící lázně. Moříme 2 až 3 hodiny.

Kdy česnek vysadit

Především si česnekové stroužky prohlédněte a přeberte jen ty nejlepší. Napadené chorobou nebo jinak poškozené vyhoďte. Výsadba není závislá na přesném termínu, nejde o žádné dogma, ale o dobré sledování klimatických podmínek. Vždy je nutné pozorovat teplotu půdy, která je pro výsadbu nejdůležitější. Ta by neměla klesnout pod 9 stupňů Celsia. Hloubka výsadby by měla být okolo 6 cm se sponem podle odrůdy 5-12 x 20-40 cm. Ihned po výsadbě česneku pozemek uválejte a mírně zavlažte, nebo bez uválení přidejte na zálivce.

Chraňte česnek proti houbomilce

Každým rokem si pěstitelé stěžují na napadání česneku nejrůznějšími chorobami. Tou nejčastější je houbomilka. Jakmile se do česneku pustí jakékoliv onemocnění, můžete se s úrodou rozloučit. Česnek plesniví a ztrácí na hodnotě, proto jej chraňte nutným postřikem v rámci prevence. U česneku se čeká na vhodné podmínky pro růst houbomilky, která útočí jakmile teplota dosáhne po tři dny 10 °C. Právě tehdy je dobré použít Karate se ZEON technologií a za 14 dní postřik zopakovat.

Jak a čím česnek hnojit

Pokud se na pozemku dlouhá léta nic nepěstovalo nebo se předplodina nepřihnojovala, musíte se před výsadbou postarat o nápravu za pomocí Cereritu. V jarních měsících se česnek přihnojuje dusíkem a to nejlépe ledkem vápenatým. Dávky si rozdělte do čtyř hnojících fází. Na počátek vegetace, v polovině dubna, v polovině května a po odhlávkování. V případě, že je zemina při výsadbě suchá, zavlažíme. Zvýšené nároky na zálivku jsou až od poloviny května do června.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top