TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak sázet jabloně, základní pravidla pěstování

Jak sázet jabloně, základní pravidla pěstování

Kvalitně zasazená a opečovávaná jabloň vám může každým rokem přinést nemalé potěšení v podobě ohromné sklizně sladkých plodů. Už po prvním kousnutí zjistíte, že kupovaná jablka se těm vašim nevyrovnají. Pokud máte nový pozemek nebo doposud na své zahrádce nemáte ani jeden strom, nezbývá vám nic jiného, než začít úplně od nuly. Vlastní výsadbu zahajujeme od poloviny října až do konce listopadu. Jde o nejlepší termín pro zapuštění kořenů. Alternativním jarním řešením je březen až duben podle klimatických podmínek. Pokud se rozhodnete pro výsadbu před zimou, musíte stromek ochránit proti zvěři, okusu i suchu a přílišné zimě. Proto se někteří zahrádkáři raději spokojí s jarním termínem.

Sázíme jabloně do vykopaných děr

Stromky jabloní sázíme do připravených děr nejlépe tam, kde minimálně pět let vzad žádné jabloně nerostly. Na dno jámy, která je jen o něco hlubší a větší než kořeny stromky, nasypeme kompost a navrch dáme kvalitní zeminu. Dávejte si však pozor, aby kořeny stromu jabloně nebyly v bezprostředním kontaktu s hnojem, který by je mohl popálit. Pokud jsme nuceni dát nově zakoupené stromky na místo, kde jabloně rostly, vykopejte jámu větší a celou půdu od jabloní unavenou odvezte pryč.

Jak daleko od sebe jabloně sázet

Jabloně od sebe sázejte do rozumné vzdálenosti, která se odráží od podnože, odrůdy a v neposlední řadě i kvality půdy. Zákrskům postačí 4 metry mezi řadami a 3 metry od sebe. Pokud vlastníte rychleji rostoucí odrůdy, ponechte mezi nimi místa více naopak v chudších půdních podmínkách zase blíže. Sami vidíte, že vzdálenost stromku se nedá jednoznačně určit, jelikož zde svou roli sehrává celá řada faktorů. Pokud jste si však koupili stromky tři a chcete je různorodě vysázet v rámci celé své zahrady, máte po problému.

Péče o jabloně

Ještě před tím, než vložíte jabloně do připravených děr, nezapomeňte doprostřed zatlouct kůl. Část, která bude schovaná po zeminou by měla být důkladně opálena. Kůl slouží jako opora na celý život, některé stromky si s ní vystačí jen 1 až 2 roky a následně jej nepotřebuje. Kůl rovněž chrání kmínek od ostrého jarního slunce a před zimními mrazíky. Jabloně se nadále o sebe dokážou starat naprosto sami, pokud pěstujete v koloniích s ostatními zahrádkáři, je zvýšené riziko nákaz, zmapujte si proto okolí.

1 komentář

  1. Nasadil jsem tři jabloně. jeden stromek má nějaké problémy s růstem.Mladé lístky schnou nebo co.Myslel jsem,že je to kvůli mšicím,ale asi ne.Nevím co to je – plíseň, padlí?

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top