TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak sázet rybíz, aby se červenal a chutnal

Jak sázet rybíz, aby se červenal a chutnal

Rybíz je již tradiční české ovoce, které nesmí chybět na žádné zahrádce. Jde o velmi nenáročný ovocný keř, jehož potenciál oceníte již po prvním roce od výsadby. Dokonale nakyslá chuť, skvělá zásobárna vitamínů a enzymů. Z rybízu jsou lahodné marmelády, které využijete na slepované vánoční cukroví. Stejně tak chutnají i čerstvé šťávy, sirupy. Rybíz se dá velmi jednoduše zamrazit, přičemž si zachovává maximum svých vitamínů, ovšem jak ho pěstovat a docílit každoroční bohaté úrody?

Kam sázet rybíz

Před vlastním zasazením musíme pro tento ovocný keř najít vhodné podmínky ve smyslu správného umístění. Rybíz potřebuje dostatek vláhy, takže ho dejte do otevřených prostranství bez jakéhokoliv krytu. V chladnějších oblastech zvolte červenou úrodu, ta je na pěstování nejméně náročná. Naopak rybíz černý vyžaduje teplejší klima. I přes to, že má tento keř rád dostatek deště a vlhkosti, nesvědčí mu umístění do kotlin, kde by se mohl držet mrazík. Listy začnou žloutnout a květy mrznout. Podél zídek se dá pěstovat jak červený, tak i bílý rybíz, bude však kyselejší.

Jak správně sázet rybíz

Pro pěstování si zvolte raději keř. Díky tvaru a odolnosti se z něho můžete těšit až 40 let, vždy záleží na vaší péči. Pak se nabízí i stromkový rybíz, který velmi rychle stárne. Velkou výhodou je však údržba a odstraňování plevele. Pokud sázíte vzrostlejší keř červeného nebo černého rybízu, sázejte je alespoň metr od sebe. Méně rostoucímu postačí i 0,6 metrů. V případě, že máte odrůdu, která slibuje maximálně husté keře, můžete je od sebe zasadit až dva metry daleko. Všechny typy keřů a stromů sázejte na podzim. Jakmile si je přinesete ze školky, ihned je namočte do vody a teprve po několika hodinách zasaďte.

Rybíz v dospělosti

Dospělý rybíz by měl disponovat osmi až dvanácti silnými větvemi. Úplně nejvyšší výnosy očekávejte až po dvou až třech letech. Rybíz nepotřebuje žádnou zvláštní zvýšenou péči, občas stačí starší větve prořezávat a tzv. omlazovat. Nezapomeňte kolem keřů postavit nějaké odpuzovadla a rušičky na ptactvo, které dokáže s rybízem doslova zatočit. Červené kuličky jsou totiž lákadlem nejen pro člověka.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top