TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Pěstování paprik zvládnou i začátečníci, ale pozor!

Pěstování paprik zvládnou i začátečníci, ale pozor!

Papriky jsou velmi chutné, šťavnaté a plné minerálních látek a vitamínů. Na druhou stranu patří k náročnějším plodinám k pěstování. Následující článek vám poskytne cenné informace, jak být v pěstování paprik úspěšní a to klidně i v severnějších oblastech, kde se pěstovat může také. V České republice je známo na padesát odrůd s různorodým využitím, záleží pouze na vás pro jaké se rozhodnete.

Vyséváme papriky v lednu

Ano, přesně tak, zasévání paprikových semen musí proběhnout již v lednu za pomocí rašelinových válečků. Taktéž můžete použít perlit smíchaný s kvalitní zeminou. Jakmile založíte výsev, musíte dodržovat stálost vlhkosti vzduchu a teplotu okolo 25°C. V opačném případě klimatických podmínek hrozí napadení houbovou chorobou, v takovém případě sáhněte po postřiku Supresivit BIO.

Jakmile se objeví první lístky, můžete standardně přesadit do klasických kelímků od jogurtu. V tomto stavu je ponechte až do poloviny května, kdy papriky přesadíme na finální stanoviště. Pokud vlastníte skleník, můžete papriky přesadit do něj mnohem dříve. Vše záleží na aktuálních klimatických podmínkách.

Při pěstování paprik nezapomeňte na živiny

Paprika je na pěstování velmi náročná a neustále potřebuje vaší pozornost. Mimo jiné je také její finální podoba závislá na dostatečném přísunu živin a tepla. Pokud budou tyto dva faktory ve vývynu paprik v nedostatečném zastoupení, vaše úroda se stane mizivou. Ke hnojení používejte chlévský hnůj, který před použitím smícháte s posekanou trávou a listím. V otázce půdy je nejvhodnější hlinitopísčitá půda s dobrou propustností. Ve skleníku je naprosto jedno, kam papriky vysadíte, venku vyhledejte místo do závětrné a slunečné plochy. Zároveň se snažte papriky ochránit před silným větrem a prudkým deštěm.

Ochrana paprik před škůdci

Jakmile se pěstuje ve vlhkých půdách a tmavých místech, mohou být rostliny napadnuty plísní. Velmi vhodnou ochranou je fungicidní přípravek Kuprikol 50. Papriky pěstované venku mohou taktéž černat. Vše je to dáno špatnou péčí a místem zasazení. Dodržujte pravidelnou zálivku a hlavně papriky nepřelévejte. Pokud vlastníte vyhřívaný skleník, můžete papriky udržovat ve velmi slušné kondici až do příchodu Vánočních svátků.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top