TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak vyčistit kopanou studnu – rady a postupy

Jak vyčistit kopanou studnu – rady a postupy

Není nic lepšího, než mít doma studnu a z ní pitnou vodu batolecí kvality. To ale nevydrží napořád, kopaná studna se musí nejen pravidelně kontrolovat, ale jednou za čas také pořádně vyčistit. Poradíme vám, jak vyčistit kopanou studnu a v jakém případě tuto práci přenechat odborníkům.

Čištění vody je důležité pro kvalitu vody

Nadpis možná zní banálně, ale mnoho lidí, kteří mají doma kopanou studnu za chvíli zapomenou, že nejsou napojeni na „městský kohoutek“. Žádná čistička vody jim kvalitu neurčuje, a proto je dobré si to ohlídat vlastním přičiněním. Nejčastější příčinou znečištěné vody u kopané studny bývá drobný binec jako naplavené listí, větvičky, zbytky hlíny nebo bláta, které na vodě tvoří kal. Ten je plný bakterií a vodu můžeme používat s klidem jako užitkovou, ale už ne jako pitnou. Pokud z kohoutku začne vytékat voda zakalená, je třeba začít s čištěním.

Zkontrolujte studnu důkladně – zvenku i zevnitř

Většina kopaných studen mívá zakrytý otvor betonovým nebo jiným bytelným poklopem. Nejprve prověřte, jestli není nikde naprasklý nebo na něm nerostou mechy či jiné rostliny. (Ty pokud možno odstraňte). Dále je třeba se podívat, zda poklop není vyztužen železnými pláty, které by mohly reznout a způsobovat nevítanou kontaminaci. To samé platí pro samotnou konstrukci pumpy nebo jiného zařízení v blízkosti studny. Uvnitř kopané studny se znovu poohlédneme po rostlinách, houbách a zaklíněných klaccích.

Mechanické a chemické čištění – kdy dát prostor profesionálům?

Existují dva prověřené způsoby, jak vyčistit kopanou studnu. Při mechanickém čištění si budeme muset vypůjčit profesionální nářadí a to

především kalové čerpadlo. Tlak vody ze studny často může být tak silný, že nám domácí čerpadlo nemusí stačit. Dále je třeba počítat s různými kartáči na očištění špíny ze stěn. Po odčerpání vody vynosíme kal, sedřeme stěny a mazaninou spravíme případné spáry a trhliny uvnitř studny. Není to rozhodně čistá práce a navíc musíme počítat s tím, že čistič sleze po žebříku až na dno studny. Půjčení čerpadla se pohybuje v řádkách stokorun (spolu s několika tisícovou kaucí). Při chemickém čištění se používají prostředky, které vysráží špínu na povrch. Tento způsob není tak spolehlivý jako mechanické čištění. Pokud se vám nechce lézt do hloubky, na trhu najdete spoustu firem, které čištění kopaných studen nabízejí za rozumný poplatek v řádech pár tisíc korun.

Na závěr zkontrolujte kvalitu vody

Po čištění studny bychom rozhodně neměli zapomenout na rozbor vody. Za kompletní službu, která prověří jak mineralogickou, tak bakteriologickou stránku zaplatíte kolem 2 000 korun. Rozbor uděláme asi 14 dní po čištění studny, aby na něm nebyly znát použité chemikálie a čistící prostředky. 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top