TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak sázet mečíky bez zbytečných komplikací  

Jak sázet mečíky bez zbytečných komplikací  

Mečíky mnozí z vás znají pod odlišným názvem gladioly. Jde o velice náročné rostliny na sluneční paprsky, bez kterých se o štěstí pokoušet nemusíte. Gladiolám se daří dokonce i na plném slunci. S výsadbou v květnu neotálejte a pokuste se ji zvládnout do konce měsíce, tedy za předpokladu, že v posledních dnech neobjeví nepříjemné mrazíky. Půda musí být pro výsadbu dokonale prohřátá, studené ložiště jim za žádných okolností nesvědčí.

Výběr půdy a postup výsadby

Nejvhodnější zeminou je hlinitopísčitá propustná půda s dostatečnou zásobou živin. Zde se vyvarujte přímím kontaktem s kompostem a hnojem. Ideální podmínky z pohledu pH půdy se pohybují okolo sedmi.

Nejdůležitějším aspektem ovlivňující výsledek je hloubka výsadby. U větších hlíz můžeme zvolit větší hloubku a naopak. Nad hlízou by mělo být ještě tak 10 až 15 centimetrů zeminy dle velikosti. Upozorňujeme, že při mělkém zasetí hrozí vyvrácení rostliny a při překročení hloubkové hranice napadení plísní. Ohled bereme i na typ těžkost půdy.

Jak o gladioly pečujeme

Po vlastní výsadbě se pozemek musí utužit a ihned na to celou oblast dostatečně zavlažit. Tato zálivka mečíkům vystačí až do vcházení. Rostliny raší vždy s ohledem na hloubku zasazení. Taktéž se nesmí zapomínat na vliv počasí. Ve většině případů se svých gladiol dočkáte během 10 až 14 dnů. Gladioly jsou velmi choulostivé na pěstování. Nejen že potřebují slunné místo, ale rovněž čistou půdu bez jakéhokoliv plevele. Mimo to se musí pravidelně půda kypřit.

Nezapomeňte půdu kontrolovat, měla by být neustále zvlhčená. Gladioly jsou vhodné jako dekorace přilehlého pozemku u rodinného domu, ale i pro příjemné zpestření zahradního designu. Gladioly jsou však jen pro náročné pěstitele s dostatkem času

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top