TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak sázet okurky a předejít plísni

Jak sázet okurky a předejít plísni

Okurky jsou velmi populární a v České republice hojně rozšířené. Mezi hlavní odrůdy patří tzv. hadovky, salátovky a polní okurky. Pokud jste si na vlastní pěstování prozatím netroufli, určitě se po přečtení našeho článku stanete znovuzrozenými profesionály.

Vybíráme vhodné stanoviště

Ještě před tím, než se pustíte do nákupu sazenic si určete oblast, kde chcete nakládačky pěstovat. V případě, že se hlavním stanovištěm stane teplejší místo, zvolte jemnoostnou odrůdu. V opačné situaci raději sáhněte po hruboostných hybridech, ty mnohem lépe snášejí nižší teploty. Aby se vašim nakládačkám dařilo musíte jim zajistit světlé místo, závětří, nezapomenout na dostatek vláhy, kvalitní humózní půdu a dostatečnou výživu.

Příprava záhonu pro sazenice

Květen je nejlepším měsícem pro zahájení sadby. Určete místo a strhněte ornici. Namísto ní vsypte čerstvě posekanou trávu, kterou před uložením smícháte s listím a koňským nebo chlévským hnojem. Následně přikryjte jemným kompostem a posléze uzavřete ornicí. Po třech týdnech je zemina připravena k sázení.

Pěstování okurek

Okurky předpěstováváme doma za oknem v klasickém kelímku po třech semenech. Vybrat si můžete ze dvou možností, jak své okurky pěstovat. Někdo dává přednost zemnímu pěstování a další si raději vyrobí dřevěnou oporu s pletivem proti okusu ovocných stromů. Opora vám poskytne lepší podmínky pro zdravotní stav rostliny a navíc se nakládačky lépe sklízejí. Rovněž minimalizujete riziko napadení plísní okurkovou. Sklizeň probíhá od konce června, nikdy nezapomeňte sklízet každé dva až tři dny, tím pomůžete v růstu dalším okurkám.

Doporučení

Okurky se nikdy nezalévají přes listy, v průběhu vegetace doporučujeme otrhávat listy okousané od slimáků, které jsou náchylné k houbové nákaze. Takové šlahouny nebo listy nikdy nedávejte do kompostu. Nemocné rostliny vždy pálíme. Na podzim zeminu důkladně vyčistěte a přidejte dostatek rostlinného materiálu.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top