TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Chcete krásnou zahradu, naučte se jak sázet túje

Chcete krásnou zahradu, naučte se jak sázet túje

Túje jsou z pohledu oblíbenosti na prvním místě mezi českými zahrádkáři. Jde o nejvysazovanější jehličnan, který se především používá jako živý plot pro svou zelenou stálost po celý rok. Dokonce existují i speciální odrůdy určené přímo pro živé ploty s rychlým růstem.

Jak si túje vybrat

S výsadbou túje nemusíte spěchat, nejvhodnější dobou se stává polovina března až konec listopadu, takže je zde příjemný časový rozptyl. Pozor na brzké přidávání granulovaného hnojiva, tento postup si nechte až po dvou měsících. Nejdříve nechte nově vysazené tůje přivyknout novým podmínkám.

Je velmi důležité pro jakou odrůdu se rozhodnete. Některé dosahují neuvěřitelných délek okolo 15 metrů a ty další se zase krčí v několika desítkách centimetrů. Vybrat si můžete i specifický tvar od kulatého přes  kuželovitý. Též se při výběru zohledňuje rychlost vzrůstu a barva.

Jak sázet túje

Túje potřebuje půdu s dostatkem vláhy a slunce. Bez těchto dvou důležitých komodit se vaším stromkům dařit nebude. Jámy se ve ve většině případů vykopávají o rozměrech 25 x 25 cm. Nesmíme zapomenout zakoupit plnohodnotný substrát na okrasné dřeviny a podsypat pod túje před uložením.

Túje se sázejí ve vzdálenosti 50 cm od sebe. Rovněž je pořádně zatlačte do zeminy, aby je případný vichr neohnul k zemi. Jako ochrana před plevelem a tím i před houbovými patogeny rozložte kolem stromků černou mulčovací látku. Pokud jste se pro túje rozhodli z důvodu vytvoření okrasného živého plotu, nezapomeňte na dostatečný odstup od plotu ve vzdálenosti cca 50 cm. Po dobu třiceti dnů od vsazení do půdy se postarejte o dostatečnou vláhu. Túje zalévejte jak ráno, tak i na večer. Se zastřiháváním vyčkejte až do jejich vzrůstu okolo 140 cm jakmile se objeví nové výhony. Většinou se k tomu dostanete na jaře.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top