TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Venkovní stínící doplňky efektivně zabrání pronikání světla i tepla

Venkovní stínící doplňky efektivně zabrání pronikání světla i tepla


Léto už se sice blíží svému konci, ale i babí léto umí na svém sklonku pořádně zahřát. V letních měsících se dokáže teplota vyšplhat někdy až příliš vysoko. Tak vysoko, že už není žádoucí. Venku se snažíme schovat do stínu nebo schladit ve vodě. A co když máme příliš horko i doma?

1443-1207182027

Napadne nás otevřít okno, jenomže zrovna se venku nepohne ani lístek a zvenku přichází pouze horký vzduch. Na tyto dny je důležité být připraven a mít okna dostatečně stíněná či zatemněná. Okna propouštějí do místnosti sluneční paprsky a s nimi samozřejmě i ohřívají místnost. V době kdy je venku jako v sauně si takové ohřívání domácnosti asi málokdo přeje. Okna lze opatřit venkovní nebo vnitřní stínící technikou.

Venkovní stínící doplňky – skvělá efektivita

Nejúčinnější ochranu nejen proti horku nabízí venkovní stínící doplňky. Ať už rolety, vertikální žaluzie nebo markýzy. Díky tomu že jsou instalovány venku před oknem, účinně odrážejí sluneční paprsky ještě předtím, než se dokáží dostat do místnosti. Venkovní doplňky jsou však také dražší, a náročnější na instalaci. Při výběru venkovního stínícího doplňku bychom měli vědět, jaké od něj čekáme vlastnosti, k čemu bude využíván.

Pokud chceme pouze zamezit přehřívání místnosti, ale nechceme ji stínit, tzn. nechat ji dále prosvětlenou, pak je vhodné použít rolety ze speciální síťoviny, která je účinně odráží teplo, ale je průsvitná a také nezabraňuje výhledu z okna. Tato roleta je instalována před okno, pokud chceme okno otevřít, je možné tuto roletu vtáhnout a zase stáhnout. Je to celkem levné a hlavně účinné řešení.

Pokud nám nestačí pouze regulace tepla, ale chceme místnost i zatemnit, pak je určitě vhodné použít venkovní rolety či žaluzie. Ještě účinněji zabraňují přehřívání místnosti. Rolety také dokáží zcela zatemnit a zároveň slouží jako mechanická ochrana oken a zabezpečují proti vloupání. Žaluzie také velmi dobře zatemňují, zároveň ale dokáží světlo usměrnit a regulovat podle potřeby. Venkovní žaluzie i rolety je možné zakoupit také s elektrickým pohonem opatřené komfortním dálkovým ovládáním.

Interiérové rolety a žaluzie – dekorativní stínění

Pro stínění oken se také velmi hojně využívá interiérových doplňků. Tyto doplňky jsou instalovány v místnosti, tím pádem jejich účinnost tepelné izolace, tzn. ochraně proti přehřívání, je nižší protože ještě než mohly začít izolovat, už se teplo dostalo do místnosti. Přesto však dokáží i vnitřní rolety a žaluzie chránit místnost proti přehřívání.

 Jejich hlavní výhodou je většinou jednoduchá konstrukce, snadná instalace a hlavně většinou nižší pořizovací cena. Tyto doplňky jsou využívány pro vytvoření soukromí, stínění či regulaci světla, pro úplné zatemnění a jako přidanou hodnotu často také bývají zajímavou dekorací interiéru. Interiérových rolety a žaluzie se nabízejí ve velkém množství provedení, tak aby uspokojily rostoucí nároky zákazníků. Nejekonomičtější a také asi nejvyužívanější jsou lamelové žaluzie. Dostatečně vyhovují nárokům na regulaci světla a soukromí.

Dalším velmi požívaným doplňkem jsou rolety do oken, hlavně látkové rolety neboli textilní rolety. Jejich látky jsou nabízeny ve velkém množství barevných provedení a také ve zcela zatemňujícím provedení. Ovládání pružinové či na řetízek. Rolety volně zavěšené na držácích, nebo instalované do rámů oken a opatřené krycími či vodícími lištami.

Výhodou látkových rolet je stínění či zatemnění i větší plochy, výběr látek a dlouhá životnost. Na trhu jsou i doplňky, které se snaží kombinovat vlastnosti rolet a žaluzií, např. oblíbené látkové vertikální žaluzie, nebo také látkové rolety den noc. Tato novinka je složena z pruhů látky a průsvitných pruhů. Roletu je tedy možno nejen stahovat a vytahovat, ale také podle potřeby světlo regulovat nastavením pruhů látek.

Za zmínku určitě také stojí elegantní látkové římské rolety, nebo také např. plisované žaluzie, které jsou zajímavou dekorací. Pro milovníky přírodních dřevin jsou určeny bambusové rolety, nebo dřevěné žaluzie. Většina interiérových rolet a žaluzií je nabízena také s elektrickým pohonem na dálkové ovládání.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top