TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Letní kuchyně na zahradě – inspirujte se!

Letní kuchyně na zahradě – inspirujte se!

V létě se málokomu chce zavírat v kuchyni při vaření nad horkou párou z hrnců a pánví. Mimo to, za slunečného počasí nejlépe chutná venku. Proč tedy proces přípravy i konzumace jídla nepřesunout rovnou celý ven, do venkovní kuchyně? Stačí pár kousků vybavení, a kuchyni pod širým nebem můžete mít i na vaší zahradě. Příprava pokrmů „pod širákem“ pak bude vaším novým koníčkem.

Kam umístit venkovní kuchyni

Před samotnou realizací kuchyně je nejprve potřeba vybrat vhodné místo. Zahradní kuchyni je ideální postavit někde v závětří a také pod střechu, aby byla chráněna před vlivy počasí. Hodit se může například přístřešek u stěny domu, pergola nebo terasa. Pokud už navíc v zahradě máte umístěný krb či gril, není od věci kuchyň umístit k nim.

Konstrukce kuchyně

Pro praktické využití je vhodné umisťovat kuchyni na pevný podklad, který ale bude vhodný pro exteriér a bude nejlépe i praktický. Nabízí se například zámková dlažba, kamenná či jiná dlažba vhodná na venkovní použití, případně i jiné materiály, které korespondují s vaším provedením zahrady. Nad kuchyní by pak neměla chybět stříška, ať už v podobě přístřešku umístěného na zdi nebo střechy altánu, který bude kuchyň obklopovat. Vhodné je také uzavření dvou či tří stěn, díky kterému vás nebude trápit vítr či mrholení.

V neposlední řadě je pak potřeba mít v blízkosti kuchyně i možnost posezení, protože k čemu by bylo vaření venku, kdybyste kvůli konzumaci jídla museli zpátky do dusného interiéru.

Vybavení zahradní kuchyně

Zahradní kuchyně by měla vycházet z přírodních zdrojů, proto na mirkovlnnou troubu a elektrický sporák zapomeňte. Maximálně můžete pomyslet na elektrický gril, i ten má ale své klasičtější varianty, jako je gril na brikety či dřevo. Pro klasické vaření pak můžete využít sporák na dřevo. Stylové vaření a chutné pokrmy vám pak nabídne zejména krb s grilem či udírna. Praktický je také zdroj vody ve venkovní kuchyni. Nemusí ale téct zrovna z vodovodu. Postačí i barel pitné vody s kohoutkem. Samozřejmostí by pak měl být prostor na skladování nádobí a případně i uskladnění některých odolných potravin. Nábytek by ale měl vždy korespondovat s celkovým stylem zahrady, a samozřejmě by měl být dostatečně odolný pro využití v exteriéru.

Jakmile toto všechno zajistíte, stačí jen zalistovat v kuchařce a užívat si gastronomických lahůdek.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top